Mieszkańcy wsi chodzą na grzyby częściej niż inni
77 proc. respondentów deklaruje, że była kiedyś na grzybobraniu, a 43 proc. zbierało grzyby w ostatnim czasie - wynika z przeprowadzonego w październiku badania CBOS na temat zwyczajów Polaków związanych ze zbieraniem grzybów.
Jak uzasadnia CBOS "grzybobranie jest w naszym kraju nie tylko jedną z wielu jesiennych aktywności Polaków, ale także zajęciem, które towarzyszy kolejnym pokoleniom i które doczekało się licznych nawiązań w literaturze".
Uważaj na grzybach. Coraz więcej przypadków zaginięć
Wyprawy na grzyby nie są aktywnością podejmowaną incydentalnie. Ankietowani, którzy uczestniczyli w grzybobraniach, najczęściej deklarują, że oddawali się temu zajęciu w miarę regularnie. 67 proc. respondentów podczas sezonu bywało na grzybach co najmniej 2–3 razy w miesiącu, przy czym 40 proc. uczestniczyło w grzybobraniach nie rzadziej niż raz w tygodniu.
Częstość chodzenia na grzyby związana jest głównie z wiekiem badanych – im są starsi, tym częściej oddają się temu zajęciu.
W ostatnim czasie, częściej niż inni uczestniczyli w grzybobraniu mężczyźni (48 proc.), badani mający od 45 do 64 lat (54 proc.) oraz mieszkańcy wsi (53 proc.). Brak tego rodzaju doświadczeń najczęściej deklarują natomiast najmłodsi respondenci - w wieku od 18 do 24 lat (40 proc.) oraz uczniowie i studenci (45 proc.).
Najpopularniejszą metodą przetwarzania grzybów w domach respondentów jest ich suszenie - tak zadeklarowało 83 proc. respondentów. Pozyskane w sezonie grzybowym owoce runa leśnego są także często spożywane na bieżąco.
Płacą ponad 25 tysięcy złotych za kilogram grzybów
Chociaż konsumpcja grzybów w sezonie jest zjawiskiem dość powszechnym, a 86 proc. badanych przyznaje, że generalnie spożywa grzyby leśne, to jednak nie są one stałym składnikiem diety Polaków. 78 proc. respondentów najczęściej twierdzi, że jedzą je tylko od czasu do czasu - wynika z badań.
CBOS w badaniu zapytał też, jakie gatunki grzybów leśnych preferują Polacy. Spośród tych, które rosną w polskich lasach, bezapelacyjnie największym zainteresowaniem amatorów owoców runa leśnego cieszą się borowiki - tak zadeklarowało 80 proc. badanych. Zdecydowanie rzadziej do ulubionych grzybów zaliczane są podgrzybki - preferuje je 54 proc. respondentów.
Znajomość grzybów leśnych jest najczęściej umiarkowana. 53 proc. respondentów deklaruje, że potrafi rozpoznać tylko najbardziej popularne gatunki. 27 proc. osób - twierdzi, że zna się na grzybach i radzi sobie z rozróżnianiem grzybów jadalnych od nienadających się do spożycia, a 20 proc. respondentów przyznaje, że nie ma wiedzy w tym zakresie.
Badanie CBOS przeprowadzono metodą wywiadów bezpośrednich (face-to-face) wspomaganych komputerowo (CAPI) w dniach 4-11 października na liczącej 1016 osób reprezentatywnej próbie losowej dorosłych mieszkańców Polski.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś