Marka Produkt Polski gwarancją jakości żywności
Okres przedświąteczny to czas wzmożonych zakupów i doskonała okazja do świadomego wyboru produktów. Marka Produkt Polski jest gwarancją znakomitej jakości polskiej żywności - mówił na konferencji prasowej Henryk Kowalczyk, minister rolnictwa.
Szef resortu przypomniał, że produkty z tym oznaczeniem muszą być wyprodukowane w Polsce z rodzimych surowców. W wyrobach przetworzonych dopuszcza się użycie importowanych składników (np. przypraw, bakalii) w ilości do 25 proc. ich masy, jednakże pod warunkiem, że składniki nie są wytwarzane w kraju.

Polska samowystarczalna w produkcji zbóż, mięsa i nabiału
Dla mięsa dodatkowo wymaga się, aby zostało pozyskane ze zwierząt urodzonych, chowanych i ubitych na terytorium kraju. - Zarówno walory jakościowe, zdrowotne, jak i ekonomiczne przemawiają za tym, aby z półek sklepowych wybierać Produkt Polski - podkreślił Kowalczyk.
Z kolei wiceminister Rafał Romanowski odwoływał się do patriotyzmu konsumenckiego zwracając uwagę, że ponad 75 procent każdej złotówki wydanej na polski produkt zostaje w naszym obiegu gospodarczym. Dodał, że ponadto krajowa żywność wytwarzana jest przez jeden z najnowocześniejszych przemysłów rolno-spożywczych w Europie.
Możliwość stosowania oznakowania "Produkt polski" wprowadzono 1 stycznia 2017 r. ustawą o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Znak ma pomóc konsumentom łatwiej wyszukiwać produkty, które są wytworzone z krajowych surowców.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś