Kolejne małopolskie smakołyki mają być chronione
Małopolska Rada do spraw Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego na ostatnim posiedzeniu pozytywnie zaopiniowała wszystkie 10 wniosków złożonych przez lokalnych wytwórców o wpisanie na listę ich wyrobów.
Wnioskodawcy przedstawili w trakcie posiedzenia rady historyczne korzenie zgłoszonych produktów, tradycyjne metody wyrobu oraz surowce wykorzystywane przy ich wytwarzaniu. Teraz aplikacje z Małopolski trafią do ministerstwa rolnictwa, które ponownie je oceni i zadecyduje o ewentualnym wpisaniu na prowadzoną przez siebie Listę Produktów Tradycyjnych.
Zgłoszone potrawy to: sakiewka ziemniaczana, placki pasterskie, kładzionki ziemniaczane witanowickie, obwarzanek pobiedrski, pulpeciki z karpia w zalewie octowej, fileciki karpiowe w pomidorach, chleb podegrodzki, masło z Limanowej, śmietana z Limanowej i zsiadłe mleko z Limanowej.
Wszystkie wyroby mają wieloletnią tradycję. Masło z Limanowej jest na przykład robione ręcznie od 1927 roku, fileciki karpiowe w pomidorach to potrawa znana i chętnie przyrządzana na terenie Doliny Karpia od ponad 40 lat, a kładzionki ziemniaczane witanowickie znane są od ponad 60 lat.