Kiedy gotuję, to nie marnuję. Resort zaprasza do udziału w konkursie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
29-04-2020,13:05 Aktualizacja: 29-04-2020,13:10
A A A

Ministerstwo rolnictwa zachęca do udziału w konkursie kulinarnym "kiedy gotuję nie marnuję". Chodzi o wykorzystywanie jedzenia np. pozostałego z innych posiłków. Zgłoszenia trzeba przesłać do 17 maja.

"Wszystkich miłośników gotowania zachęcamy do udziału w konkursie Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi: 'Przednówek. Kiedy gotuję, to nie marnuję'. Stwórz własne danie, zgodne z ideą niemarnowania żywności, prześlij przepis i zdjęcie. Nagrody czekają!" - czytamy na stronie resortu.

pomorza zachodnie, szczecin,  Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, jarosław rzepa

Sieć dziedzictwa kulinarnego coraz liczniejsza

Trzy kolejne firmy z branży przetwórczej dołączyły do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego, która promuje żywność wysokiej jakości. Obecnie do sieci należy 47 podmiotów. Wśród członków...

Regulamin oraz szczegóły dotyczące konkursu dostępne są tutaj.

Jak wyjaśnia ministerstwo, "Przednówek. Kiedy gotuję, to nie marnuję" - to konkurs na przepis kulinarny z wykorzystaniem żywności uchronionej przed wyrzuceniem lub pozostałej z innego posiłku.

Celem konkursu jest popularyzowanie i promowanie idei niemarnowania żywności oraz kształtowanie postaw wrażliwości na tę kwestię. To także zachęta do korzystania z tradycyjnych sposobów radzenia sobie z zaopatrzeniem gospodarstw domowych i popularyzacja przepisów na jak najszersze wykorzystanie produktów.

Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi powstał w październiku 2019 r. w wyniku połączenia z Centralną Biblioteką Rolniczą w Warszawie. W kwietniu została powołana Rada Programowa Instytutu, na jej czele stoi była premier Beata Szydło.

Instytut zajmuje się badaniami nad historią polskiej wsi i promocją tego wszystkiego, co wieś wniosła i wnosi do życia narodu. Włączył się też w projekt "kanon kuchni polskiej, polskie kulinarne dziedzictwo", którego celem jest określenie i skodyfikowanie tradycyjnych cech, metod lub przepisów polskiej kuchni, bogactwa jej smaków, produktów i potraw, które będą uważane za podstawę tej kuchni.
 

Poleć
Udostępnij