Kiedy gotuję, to nie marnuję. Resort zaprasza do udziału w konkursie
Ministerstwo rolnictwa zachęca do udziału w konkursie kulinarnym "kiedy gotuję nie marnuję". Chodzi o wykorzystywanie jedzenia np. pozostałego z innych posiłków. Zgłoszenia trzeba przesłać do 17 maja.
"Wszystkich miłośników gotowania zachęcamy do udziału w konkursie Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi: 'Przednówek. Kiedy gotuję, to nie marnuję'. Stwórz własne danie, zgodne z ideą niemarnowania żywności, prześlij przepis i zdjęcie. Nagrody czekają!" - czytamy na stronie resortu.
Sieć dziedzictwa kulinarnego coraz liczniejsza
Regulamin oraz szczegóły dotyczące konkursu dostępne są tutaj.
Jak wyjaśnia ministerstwo, "Przednówek. Kiedy gotuję, to nie marnuję" - to konkurs na przepis kulinarny z wykorzystaniem żywności uchronionej przed wyrzuceniem lub pozostałej z innego posiłku.
Celem konkursu jest popularyzowanie i promowanie idei niemarnowania żywności oraz kształtowanie postaw wrażliwości na tę kwestię. To także zachęta do korzystania z tradycyjnych sposobów radzenia sobie z zaopatrzeniem gospodarstw domowych i popularyzacja przepisów na jak najszersze wykorzystanie produktów.
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi powstał w październiku 2019 r. w wyniku połączenia z Centralną Biblioteką Rolniczą w Warszawie. W kwietniu została powołana Rada Programowa Instytutu, na jej czele stoi była premier Beata Szydło.
Instytut zajmuje się badaniami nad historią polskiej wsi i promocją tego wszystkiego, co wieś wniosła i wnosi do życia narodu. Włączył się też w projekt "kanon kuchni polskiej, polskie kulinarne dziedzictwo", którego celem jest określenie i skodyfikowanie tradycyjnych cech, metod lub przepisów polskiej kuchni, bogactwa jej smaków, produktów i potraw, które będą uważane za podstawę tej kuchni.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś