Karpia nie zabraknie na wigilijnych stołach
W tym roku produkcja karpia może wynieść ok. 20-22 tys. ton, czyli ok. 10 proc. mniej niż wynosi krajowe zapotrzebowanie na tę rybę. Nie powinna być droższa niż w ubiegłym roku.
Zbigniew Szczepański, prezes Towarzystwa Promocji Ryb "Pan Karp" poinformował, że tegoroczna susza miała wpływ na produkcję ryb, ale tylko w niektórych gospodarstwach. Natomiast ciepła pogoda sprzyjała ich wzrostowi.
Polski karp jest ekologiczny
Zaznaczył, że gdyby produkcja była na poziomie 22-24 tys. ton, to import ryb byłby w ogóle nie potrzebny. - A jest to możliwe, gdyż hodowla karpi w Polsce jest ekstensywna. Pozyskuje się tylko ok. 500 kg ryb z hektara - dodał.
Hodowców ryb martwi jednak niska cena oferowana przez sieci handlowe. Są o 20 proc. niższe niż w ubiegłym roku - 7,5-8 zł/kg. Rybacy liczyli tymczasem, że cena będzie sie kształtować na poziomie 9,5-10 zł/kg.
Nie oznacza to jednak, że ceny detaliczne spadną. W ubiegłym roku w supermarketach w promocji można było kupić karpia nawet za 8-10 zł/kg. Jednak na targach rybę tę sprzedawano na ogół po 14-15 zł/kg.
Polacy najwięcej karpi kupują okresie Świąt Bożego Narodzenia. Dla wielu z nas smażony karp to tradycyjne wigilijne danie. Stąd głównie sprzedaje się go w formie nieprzetworzonej.
Żywe karpie nie znikną ze sklepów. Bo taka jest tradycja
- Coraz więcej gospodarstw rybackich ma małe przetwórnie i może zaoferować także karpia przetworzonego np. w galarecie, w warzywach, pasztet, roladę, czy rybę wędzoną, ale te wyroby raczej sprzedawane są lokalnie, u producentów - poinformował prezes.
Szczepański zauważył, że w ostatnich latach zmienia się handel tymi rybami. Część sieci zrezygnowała ze sprzedaży żywych ryb. Za to więcej takich ryb sprzedaje się na bazarach czy w tradycyjnym handlu.
Coraz częściej zdarza się też, że konsumenci decydują się na zakupy bezpośrednio w gospodarstwie rybackim. Tam świeżo złowiony karp może być na miejscu wypatroszony i przygotowany wprost na patelnię.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś