Cyfrowe "paszporty" żywności zwiększą polski eksport

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Małgorzata Fraser PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
26-02-2021,15:00 Aktualizacja: 26-02-2021,15:01
A A A

Anna Gembicka, wiceminister rolnictwa przekonuje, że cyfrowe "paszporty" żywności pomogą zwiększyć polski eksport, otwierając go na nowe rynki i umożliwić śledzenie drogi produktów.

- Chcemy wyjść naprzeciw unijnej strategii "Od pola do stołu" i śledzić produkt na każdym etapie jego produkcji, m.in. dla większej świadomości konsumentów - powiedziała polityk. Zwróciła jednocześnie uwagę, że informacje dotyczące pochodzenia produktów coraz częściej odgrywają istotną rolę w naszych wyborach zakupowych.

ceny skupu produktów rolnych, ceny źywności, raport gus, michał kołodziejczak, agrounia

Ceny na półkach, a stawki w skupach. Przepaść rośnie

Ceny skupu podstawowych produktów rolnych w styczniu 2021 roku były w skali roku niższe o 3,6 proc. – wyliczył Główny Urząd Statystyczny. Światełkiem w tunelu może by wzrost stawek w porównaniu do grudnia 2021 roku, choć...

W ramach pilotażu projekt paszportyzacji obejmie produkcję ziemniaka, a także rynek wieprzowiny i wołowiny.

- To odpowiedź i wyjście naprzeciw oczekiwaniom tych branż - ich przedstawiciele i związki producentów bardzo mocno podnosili to, że w tych sektorach paszportyzacja jest kluczowa - powiedziała wiceminister Gembicka. Wyjaśniła, że w zależności od wyników pilotażu, program paszportyzacji będzie rozszerzany na kolejne sektory gospodarki.

Paszportyzacja ma według wiceminister również otworzyć nowe rynki eksportowe dla polskiej żywności. - Nie będzie dyskusji, czy produkt przeszedł taką czy inną drogę; będzie wszystko w formule cyfrowej, będzie łatwo to sprawdzić - powiedziała.

Polityk wskazała, że trwają prace nad "Jednym okienkiem dla rolnika", które pozwoli gospodarzom w sposób elektroniczny korzystać z różnych usług, takich jak wysyłanie zgłoszeń do KRUS czy ARiMR lub ubieganie się o zwrot za paliwo rolnicze.

Powstaje również system monitorowania upraw rolnych. - Za pomocą danych z gleby i zdjęć satelitarnych chcemy mierzyć dokładnie informacje na temat suszy i przewidywanych plonów - powiedziała Gembicka.
eksport żywności, produkty rolno-spożywcze, kowr, Grzegorz Puda

Na eksporcie żywności Polska jeszcze nigdy tyle nie zarobiła

W 2020 r. Polska odnotowała nienotowany dotychczas poziom wpływów z eksportu towarów rolno-spożywczych - 34 mld euro, o 2 mld euro więcej niż rok wcześniej - poinformował Grzegorz Puda, minister rolnictwa. Szef resortu zwrócił...

Wskazała, że resort bardzo mocno stawia na rolnictwo precyzyjne, szczególnie w zakresie nawadniania precyzyjnego. - Dzięki dużo mniejszemu zużyciu wody możemy uzyskać dużo większe plony - przypomniała.

Według wiceminister pandemia pokazała, że rozwiązania cyfrowe w rolnictwie są potrzebne. - Nie wprowadzamy ich i nie zostawiamy rolników samych, przez sieć Ośrodków Doradztwa Rolniczego organizujemy szkolenia. Chcemy z jednej strony edukować i zachęcać, z drugiej wysłuchiwać potrzeb, żebyśmy mogli te rozwiązania ulepszać i wprowadzić je w takiej formule, w jakiej rolnicy ich oczekują - podkreśliła.

Wojciech Janek, wicedyrektor Centrum GovTech w KPRM zwrócił uwagę, że rozpoznawanie pochodzenia i jakości produktów rolnych może sprawiać trudności, a paszportyzacja umożliwi zwiększenie kontroli nad tymi parametrami.

- Będziemy mogli zamówić towar z naszego województwa czy gminy i za pomocą telefonu komórkowego go rozpoznać" - wyjaśnił. Według Janka rolnicy robiący dobre rzeczy będą nagradzani. "Będziemy widzieć w tym procesie, że oni dbają o dobrostan zwierząt czy zachowanie dobrej jakości - dodał.
 

Poleć
Udostępnij