Blisko 250 produktów ma już znak Jakość Tradycja. To duży prestiż
Około 250 produktów regionalnych i tradycyjnych otrzymało już znak Jakość Tradycja. Mogą go dostać towary wytwarzane tradycyjnie z wysokiej jakości surowca - poinformował Jan Zwoliński, wiceprezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Jakość Tradycja to jedyny w Polsce system jakości żywności, który minister rolnictwa uznał w 2007 r. za system ogólnokrajowy. Jest notyfikowany przez Komisję Europejską, a jego uczestnicy mogą korzystać ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich.
Szynka wołowa i gofry na liście produktów tradycyjnych
Unijne pieniądze mogą być przeznaczone m.in. na promocję danego produktu. O przyznanie znaku może ubiegać się każdy wytwórca z kraju i z zagranicy, który spełnia wymogi systemu - przedstawi produkt wytworzony zgodnie z miejscową tradycją z wysokiej jakości surowca.
Jeżeli zostanie to potwierdzone przez firmę certyfikującą, to producent otrzyma certyfikat i może się posługiwać znakiem jakości przez trzy lata. O nadaniu znaku decyduje dziesięcioosobowa kapituła.
Za otrzymanie znaku jakości trzeba uiścić opłatę w wysokości 500 zł, co dla wielu małych producentów jest barierą w ubieganiu się o niego. Znak jakości przyznawany jest bowiem dla każdego produktu oddzielnie, a nie dla producenta.
Jak tłumaczył Zwoliński, system Jakość Tradycja ma przede wszystkim pomóc w zachowaniu polskiego dziedzictwa kulinarnego, tak by nasz kraj był rozpoznawalny pod tym względem, tak jak ma to miejsce we Włoszech czy we Francji.
- Jesteśmy pierwszym w Polsce podmiotem, który zaczął kompleksową, metodyczną identyfikację polskich tradycyjnych produktów - powiedziała z kolei Izabella Byszewska, wiceprezes izby.
Podkreśliła, że ważne, by produkty tradycyjne były certyfikowane, by konsument miał gwarancje, że produkt jest autentyczny.
Do Izby należy ponad 200 producentów wyrobów tradycyjnych.