Ze sklepów Biedronka wycofane zostały partie jajek z wielkopolskich ferm drobiu. Nakazał to Główny Lekarz Weterynarii z powodu obecności bakterii salmonelli w dwóch stadach kur niosek.
Ze sklepów Biedronka wycofane zostały partie jajek z wielkopolskich ferm drobiu. Nakazał to Główny Lekarz Weterynarii z powodu obecności bakterii salmonelli w dwóch stadach kur niosek. O zagrożeniu poinformowała holenderska agencja ds. kontroli jakości żywności.
W oświadczeniu przesłanym PAP w piątek biuro prasowe właściciela sklepów Jeronimo Martins Polska S.A. (m.in. sieci Biedronka) poinformowało, że otrzymało od dostawcy jajek - Fermy Drobiu Daniel Woźniak - powiadomienie o wszczęciu przez Powiatowego Lekarza Weterynarii kontroli dotyczącej kilku partii jajek.
"Wszczęcie kontroli wynikało z faktu umieszczenia przez jeden z krajów UE powiadomienia dot. produktu w systemie wczesnego ostrzegania RASFF. Producent przedstawił nam jednocześnie wyniki badań mikrobiologicznych dotyczących wspomnianych partii jajek, które nie wykazały nieprawidłowości. Z myślą o ograniczeniu ryzyka dla konsumentów, w ramach istniejących procedur nadzoru nad jakością i bezpieczeństwem oferowanych produktów, nasza firma podjęła decyzję o niezwłocznym wycofaniu ze swojej sieci wszystkich wskazanych partii" - poinformowano.
Zaznaczono również, że zakwestionowane partie jajek zostały dostarczone jedynie do 5 spośród 15 centrów dystrybucyjnych i "znajdowały się w sprzedaży tylko w części sklepów w południowej Polsce". Poinformowano też, że obecnie "żadna z zakwestionowanych partii nie znajduje się już w sprzedaży" w sieci Biedronka.
GIS podaje, że wycofanie jaj spowodowane jest obecnością bakterii Salmonella enteritidis w dwóch stadach kur niosek. Chodzi o jaja oznaczone jako: "Ale jaja kl. M" oraz "Ale jaja kl. L" o poniższych nr partii/terminie ważności: 31.10.2016, 01.11.2016, 02.11.2016, 03.11.2016, 06.11.2016, 07.11.2016, 08.11.2016,09.11.2016, 10.11.2016, 11.11.2016 i posiadające kody na skorupkach: 3PL30221321 lub 3PL30221304 objęto procedurą wycofania.
W komunikacie GIS podkreślono, że zjedzenie tych jaj stanowi potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
Holenderska agencja ds. kontroli, jakości żywności podała informację o zagrożeniu za pośrednictwem systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF). Zagrożenie uznano za poważne. Powiadomienie to do Krajowego Punktu Kontaktowego Rasff w Głównym Inspektoracie Weterynarii wpłynęło 20 października.
Salmonellozy to choroby powodowane przez pałeczki Salmonella, które dzieli się na durowe i jelitowe. Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3–7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty. Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę. Salmonellozy mogą być skutecznie leczone. (PAP)