Resort rolnictwa przygotowuje zmiany przepisów w sprawie wymagań weterynaryjnych przy sprzedaży bezpośredniej oraz nowelę rozporządzenia dotyczącą działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej.
Resort rolnictwa przygotowuje zmiany przepisów w sprawie wymagań weterynaryjnych przy sprzedaży bezpośredniej oraz nowelę rozporządzenia dotyczącą działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej.
Poinformowała o tym wiceminister Zofia Szalczyk. Podczas posiedzenia senackiej komisji rolnictwa przypomniała, że obecny stan prawny umożliwia rolnikom prowadzenie sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego (przetworzonych i nieprzetworzonych) konsumentom, ale pod warunkiem spełnienia określonych wymogów.
Zapowiedziała, że resort pracuje nad zmianą dotychczasowych przepisów. Zostanie uchylone rozporządzenie z grudnia 2006 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji wyrobów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej.
Projekt nowego rozporządzenia, który rozszerza gamę produktów mogących być przedmiotem sprzedaży, został przesłany 26 lutego do notyfikacji KE. - Mamy takie założenia, że do sierpnia ten proces zostanie zakończony i przepisy zostaną znowelizowane - powiedziała Szalczyk. Dodała, że produkty przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej mają uproszczone wymagania sanitarne i weterynaryjne w stosunku do wymogów dotyczących zakładów przemysłowych.
Natomiast projekt rozporządzenia ministra rolnictwa w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej (tzw. MOL) uchyli rozporządzenie z 2010 r.
Nowe przepisy przeszły już procedurę konsultacji międzyresortowych i obecnie są analizowane przez komisję prawniczą przy Rządowym Centrum Legislacji. Po jego akceptacji dokument zostanie przesłany do notyfikacji KE i państwom członkowskim.
Szalczyk zaznaczyła, że Główny Inspektorat Sanitarny podjął prace nad opracowaniem poradnika dotyczącego tzw. dobrej praktyki higienicznej skierowanego m.in. do rolników, którzy będą przetwarzali w domach produkty pochodzenia roślinnego z myślą o ich sprzedaży.
Kompetencje w zakresie przepisów sanitarno-higienicznych podzielone są między ministrów rolnictwa oraz zdrowia. Resort rolnictwa odpowiada tylko za sprzedaż bezpośrednią produktów pochodzenia zwierzęcego.
W ramach sprzedaży bezpośredniej rolnicy obecnie mogą sprzedawać, oprócz surowców rolnych, produkty nieprzetworzone pochodzenia zwierzęcego takie jak: tuszki drobiowe, tuszki królików lub nutrii, mleko surowe, śmietanę, jaja, produkty rybołówstwa, nieprzetworzone produkty pszczele.
Natomiast w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej gospodarze mogą sprzedawać i dostarczać do punktów sprzedaży detalicznej m.in. przetworzone produkty mięsne, surowe wyroby mięsne, mięso mielone, produkty mleczne.
Szalczyk przypomniała, że w kilka dni temu Sejm uchwalił ustawę, które przewiduje opodatkowanie 2 proc. podatkiem ryczałtowym sprzedaż przetworzonych produktów rolnych we własnym gospodarstwie rolnika. Obecnie ustawa jest w pracach Senatu.