Żywność z Polski i Europy jest bezpieczna
Aż 97 proc. próbek żywności dostępnej w Europie było wolne od pozostałości środków ochrony roślin lub zawierało jedynie śladowe ich ilości - informuje w najnowszym raporcie Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności.
Przedstawiciele EFSA zbadali prawie 83.000 próbek żywności z 28 państw Unii Europejskiej. Okazało się, że 97 proc. z nich spełniło bardzo rygorystyczne normy określone w przepisach - 53,6 proc. próbek nie zawierało żadnych pozostałości, a 43,4 proc. mieszczące się w normach śladowe ilości pozostałości środków ochrony roślin. W Polsce przebadano 2167 próbek, z których aż 98 proc. spełniało wszelkie normy.
Brzydki Owoc ratuje tony żywności
Skontrolowano również żywność dla dzieci. W 91,8 proc. próbek z krajów Unii Europejskiej oraz Europejskiego Obszaru Gospodarczego nie znaleziono żadnych pozostałości środków ochrony roślin. Jeszcze lepiej było u nas, gdzie wszystkie próbki były "czyste".
- Żywność w Polsce i Europie jest ściśle kontrolowana. Wyśrubowane normy dotyczące dopuszczalnych poziomów pozostałości środków ochrony roślin w żywności są ustalane tak, aby dawki nawet kilkaset razy wyższe niż określone w przepisach, były dla naszych organizmów bezpieczne - skomentował wyniki badań Marcin Mucha, dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin.