Mięso i jaja z Ukrainy trafią do UE. Bez ceł
W Dzienniku Urzędowym UE ukazały się już rozporządzenia wykonawcze Komisji Europejskiej dotyczące unijnych kontyngentów taryfowych na przywóz świeżej i mrożonej wołowiny oraz cielęciny, świeżej i mrożonej wieprzowiny, jaj, produktów jajecznych i albuminy oraz drobiu z Ukrainy.
Kontyngenty zostają uruchomione od 1 stycznia 2016 roku - informuje FAMMU/FAPA. Ich otwarcie wynika z tymczasowego stosowania układu o stowarzyszeniu między Unią Europejską i jej państwami a Ukrainą.
Rosja zabroni importu żywności z Ukrainy od 1 stycznia
Układ przewiduje właśnie zniesienie należności celnych w przywozie towarów pochodzących z Ukrainy. Roczne kontyngenty bezcłowe obejmują:
- 12 tys. ton świeżej, schłodzonej lub mrożonej wołowiny i cielęciny
- 20 tys. ton świeżej, schłodzonej lub mrożonej wieprzowiny
- 20 tys. ton świeżej, schłodzonej lub mrożonej wieprzowiny z wyłączeniem szynek, schabów i kawałków bez kości
- 1,5 tys. ton jaj drobiu w skorupkach świeżych, zakonserwowanych lub gotowanych, przetworów z jaj i albuminy jaj i mleka, w ekwiwalencie jaj w skorupkach (ilość ta będzie wzrastała o 300 ton rocznie do 2020 r., a od 2021 r. wyniesie 3 tys. ton)
- 3 tys. ton jaj drobiu w skorupkach świeżych, zakonserwowanych lub gotowanych (masa netto)
- 16 tys. ton mięsa i podrobów jadalnych z drobiu, świeżych, schłodzonych lub mrożonych, przetworzonego lub konserwowanego mięsa z indyków i kurcząt (ilość ta będzie wzrastała o 800 ton rocznie do 2020 r., a od 2021 r. wyniesie 20 tys. ton)
- 20 tys. ton mięsa i podrobów jadalnych z drobiu, nieciętego na kawałki, mrożonego