Francuski rynek wieprzowiny pogrążony w kryzysie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
10-09-2015,12:20 Aktualizacja: 10-09-2015,12:44
A A A

Stephane Le Foll, minister rolnictwa powołał grupę ekspertów, która ma monitorować umowy zawierane z producentami trzody chlewnej oraz przygotować propozycje zmian mające poprawić sytuację w sektorze.  

Szef resortu zwrócił również uwagę, że wszelkie wsparcie finansowe związane z podpisanymi umowami, które zostało wprowadzone by pomóc rolnikom będzie zwolnione z podatku - informuje FAMMU/FAPA.

Działania ministra są wynikiem spotkania rządu z rolnikami, przetwórcami, rzeźnikami i innymi przedstawicielami sektora wieprzowiny, które odbyło się 27 sierpnia w celu ratowania sytuacji na francuskim rynku.

wieprzowina, rynek mięsa, trzoda chlewna

Wieprzowina coraz tańsza. W lipcu ceny ponownie spadły

100 kilogramów wieprzowiny (kl. E) kosztowało w minionym miesiącu w krajach UE średnio 144,25 euro. To o 1,5 proc. mniej niż w czerwcu i 14,9 proc. poniżej ubiegłorocznych stawek.   W lipcu ceny najbardziej spadły w Holandii (6,2...

Już w czerwcu Le Foll zaproponował docelową cenę skupu wieprzowiny na 1,40 euro/kg na lokalnej giełdzie w Plerin, wyznaczającej kursy w kraju. Jednak już na pierwszych sesjach, dwaj najwięksi przetwórcy Cooperl i Bigard zbojkotowali ustaloną stawę, twierdząc, że nie jest ona adekwatna do sytuacji rynkowej.

Tak sztucznie wywindowany w górę poziom cen sprawiłby, że francuska wieprzowina nie mogłaby konkurować na rynku unijnym. W tym samym czasie w Niemczech kilogram mięsa skupowano bowiem po 1,10 euro.

Francuscy przetwórcy zaapelowali o pomoc z budżetu UE z uwagi na kryzys spowodowany rosyjskim embargiem, o obowiązkowe oznaczanie kraju pochodzenia mięsa w produktach przetworzonych, a także o zmniejszenie kosztów pracy w celu odzyskania konkurencyjności wobec przetwórców niemieckich.

Domagano się także złagodzenia przepisów w celu ułatwienia restrukturyzacji i modernizacji krajowego sektora wieprzowiny. Minister Le Foll stwierdził, że umowy z producentami mogą być sposobem na zagwarantowanie marży oraz uniknięcie zmian cen producenckich w łańcuchu żywnościowym.

Poleć
Udostępnij