Dania sprzedaje coraz więcej mięsa organicznego
Wartość eksportu mięsa organicznego z Danii do Azji - przede wszystkim do Chin i Hongkongu - wzrosła z zerowego poziomu w 2013 roku do ponad 4 proc. w 2015 r.
Przed dwoma laty Duńczycy wysłali na wymienione rynki towar o wartości 1,39 mln euro wobec 0,46 mln euro rok wcześniej. Tym samym zmniejszyła się zależność tego skandynawskiego kraju od odbiorców z Europy na organiczne produkty - informuje FAMMU/FAPA.
Wartość wywozu takiego mięsa z Danii ciągle rośnie. W 2013 r. sprzedano towary o wartości 23,1 mln euro, w 2014 r. już za 27,56 mln euro, zaś w 2015 r. aż za 33,18 mln euro.
Chiny są obecnie czwartym największym rynkiem zbytu na świecie na mięso organiczne. Pierwsze miejsce zajmują Stany Zjednoczone, natomiast drugie i trzecie należy odpowiednio do Niemiec i Francji.