Komisja Europejska zamierza przeznaczyć 918 tys. euro z Europejskiego Funduszu Dostosowania do Globalizacji (EFG) na wsparcie 760 byłych pracowników rzeźni i przetwórni wieprzowiny GAD we Francji.
Komisja Europejska zamierza przeznaczyć 918 tys. euro z Europejskiego Funduszu Dostosowania do Globalizacji (EFG) na wsparcie 760 byłych pracowników rzeźni i przetwórni wieprzowiny GAD we Francji.
Bretońska firma przeszła w stan likwidacji przede wszystkim z powodu spadku spożycia wieprzowiny i wysokich cen pasz. Propozycja Brukseli trafiła już do zatwierdzenia przez Parlament Europejski i Radę UE.
Francja wnioskowała o wsparcie z funduszu EFG na utworzenie systemu poradnictwa zawodowego dla zwolnionych pracowników i pomoc w powrocie na rynek pracy. Szacowany koszt tego działania to 1,5 mln euro, z czego 918 tys. miałoby pochodzić właśnie z EFG. Resztę mają dołożyć rząd i władze GAD.
Paryż uzasadniał swój wniosek m.in. spadkiem konsumpcji wieprzowiny w UE z uwagi na globalny kryzys gospodarczy. Przez 6 lat spożycie obniżyło się z 43 do 39 kg na mieszkańca. To z kolei doprowadziło do spadku produkcji i przetwórstwa wieprzowiny.
Jednocześnie koszty pasz, głównie importowanych spoza UE, wzrosły od 2006 roku ze 150 do 287 euro za tonę.
Przez ponad 5 lat GAD borykała się z problemami finansowymi, a ostatne zyski zanotowała w 2008 r. Od 2010 r. do czerwca 2013 r. firma straciła 65 mln euro. Przed rokiem zamknięto trzy z pięciu zakładów produkcyjnych i zakład został postawiony w stan upadłości.
Zwolnienia pracowników negatywnie wpłynęły na gospodarkę Bretanii.