Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 5 pasujących wyników.
Koszt utrzymania maciory a koszty produkcji tuczników
FCR, czyli wykorzystanie paszy, pozostaje w mniemaniu większości hodowców i producentów trzody chlewnej najważniejszym ekonomicznie parametrem produkcyjnym świń. Czy jednak...
więcejŻyto to niedoceniane zboże w żywieniu świń
Nowoczesne odmiany żyta, poza kukurydzą są dobrym źródłem energii o najwyższym potencjale plonowania. - Mała popularność stosowania żyta w żywieniu świń w naszym kraju jest niezrozumiała. W...
więcejUważaj na poziom białka w paszy
Wysoki udział białka w paszy generuje niepotrzebne koszty oraz negatywnie wpływa na zdrowie świń. Przez lata obserwowaliśmy tendencję do żywienia świń zbyt ubogą w składniki odżywcze paszą. Jednak...
więcejDobra pasza to nie wszystko
Podstawą racjonalnego żywienia świń jest odpowiednie dobranie surowców paszowych i zbilansowanie paszy pod względem jak największej liczby składników odżywczych. 9 czerwca w...
więcejHodowcy muszą być bardziej efektywni
Dlaczego duńscy hodowcy trzody chlewnej, mimo niskich cen, zarabiają na produkcji? Na tę sytuację wpływa jeden ważny czynnik i nie jest to na pewno polityka państwa czy lepsza genetyka. - Czym się...
więcej