Pszenica jara: Goplana z Nimfą i z Rusałką najlepsze

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: dr inż. Arkadiusz Artyszak | artyszak@apra.pl
18-10-2017,20:30 Aktualizacja: 18-10-2017,20:33
A A A

Goplana i Nimfa były najwyżej plonującymi jakościowymi odmianami chlebowymi pszenicy jarej na przeciętnym poziomie agrotechniki w badaniach Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego w 2017 r. Na wysokim poziomie agrotechniki pierwsze miejsce zajęła Rusałka. Z odmian jakościowych najlepiej na obu poziomach agrotechniki wypadła odmiana Frajda.

Plonowanie wzorca dla pszenicy jarej wyniosło w tym roku na przeciętnym poziomie agrotechniki (a1) 74,4 dt/ha i było większe niż w dwóch poprzednich latach – 66,8 dt/ha w 2016 r. i 70,6 dt/ha w 2015 r. Na wysokim poziomie agrotechniki (a2) było podobnie, a plon wzorca wynosił odpowiednio: 82,8, 74,8 i 78,0 dt/ha.

Różnica w plonowaniu najlepszej i najgorszej odmiany jakościowej chlebowej (A) stanowiła 11 proc. wzorca (8,2 dt/ha) na poziomie a1 i 8 proc. (6,6 dt/ha) na poziomie (a2). W przypadku odmian chlebowych (B) było to odpowiednio: 7 proc. wzorca (5,2 dt/ha) oraz 8 proc. (6,6 dt/ha).  

jeczmeiń jay, rośliny, kłosy

13 nowych odmian zbóż jarych

Komisja ds. Rejestracji Odmian Roślin Zbożowych pozytywnie zaopiniowała wpisanie do krajowego rejestru 8 odmian jęczmienia jarego, 3 owsa zwyczajnego i 2 pszenicy zwyczajnej. Wśród jęczmienia jarego 5 odmian stanowią odmiany browarne, a 3...

Wszystkie badane odmiany pszenicy jarej mają kłos bezostny, z wyjątkiem odmiany Ostka Smolicka.

Plonowanie odmian jakościowych chlebowych (A) pszenicy jarej na

przeciętnym poziomie agrotechniki (a1):

  • Goplana - 101 proc. wzorca;
  • Nimfa - 101 proc.;
  • Jarlanka - 100 proc.;
  • Mandaryna - 100 proc.;
  • WPB Skye - 100 proc.;
  • Rusałka - 99 proc.;
  • Tybalt - 99 proc.;
  • Varius - 98 proc.;
  • Arabella - 98 proc.;
  • KWS Torridon - 98 proc.;
  • Kandela - 96 proc.;
  • Serenada - 94 proc.;
  • Struna - 93 proc.;
  • Ostka Smolicka – 90 proc.

pszenica ozima, Sahryń

Ozima, przewódka czy jara?

Trwają zbiory buraków cukrowych i kukurydzy na ziarno, po których rolnicy często wysiewają pszenicę. Rodzi się jednak pytanie: jaką pszenicę wysiać? Ozimą, przewódkę czy jarą? Uważam, że wysiewanie przewódek czyli odmian...

wysokim poziomie agrotechniki (a2):

  • Goplana - 102 proc.;
  • Nimfa - 101 proc.;
  • Jarlanka - 100 proc.;
  • Mandaryna - 99 proc.;
  • WPB Skye - 100 proc.;
  • Rusałka - 103 proc.;
  • Tybalt - 100 proc.;
  • Varius - 98 proc.;
  • Arabella - 96 proc.;
  • KWS Torridon - 100 proc.;
  • Kandela - 96 proc.;
  • Serenada - 98 proc.;
  • Struna - 96 proc.;
  • Ostka Smolicka - 95 proc.

Plonowanie odmian chlebowych (B) pszenicy jarej na

przeciętnym poziomie agrotechniki (a1):

  • Frajda - 102 proc. wzorca;
  • Harenda - 101 proc.;
  • Kamelia - 95 proc.

wysokim poziomie agrotechniki (a2):

  • Frajda - 104 proc.;
  • Harenda - 100 proc.;
  • Kamelia - 96 proc.
  • Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz
Poleć
Udostępnij