Najlepiej plonujące odmiany pszenżyta ozimego w 2019 roku
Plon wzorca pszenżyta ozimego w doświadczeniach PDO na przeciętnym poziomie agrotechniki wyniósł 81 dt/ha, a na wysokim był większy o 9,5 dt/ha.
Najlepszą i najgorszą odmianą pszenżyta ozimego dzieliło odpowiednio 10 proc. wzorca (8,1 dt/ha) i 14 proc. (12,7 dt/ha) (tab. 1).
Tabela 1. Plonowanie odmian pszenżyta ozimego w doświadczeniach PDO w 2019 r.
Odmiany |
Plon ziarna (% wzorca) |
|
a1 - przeciętny poziom agrotechniki |
a2 - wysoki poziom agrotechniki |
|
Wzorzec, dt/ha |
81,0 |
90,5 |
Najlepsza Najgorsza |
101 91 |
103 89 |
Źródło: COBORU 2019.
Wśród najlepiej plonujących odmian pszenżyta ozimego tylko nieliczne pochodzą z zagranicznych hodowli (tab. 2). Były to odmiany: Tadeus, SU Liborius i Lombardo.
Na które odmiany pszenżyta ozimego postawić jesienią 2019 roku?
Tabela 2. Dziesiątka najwyżej plonujących odmian pszenżyta ozimego w badaniach PDO w 2019 r.
Lp. |
Odmiana |
Plon ziarna (% wzorca) |
a1 - przeciętny poziom agrotechniki |
||
1 |
Belcanto |
101 |
2 |
Panteon |
101 |
3 |
Tadeus |
100 |
4 |
Meloman |
100 |
5 |
Porto |
99 |
6 |
Sekret |
99 |
7 |
SU Liborius |
98 |
8 |
Carmelo |
98 |
9 |
Avakado |
98 |
10 |
Orinoko |
97 |
a2 - wysoki poziom agrotechniki |
||
1 |
Panteon |
103 |
2 |
SU Liborius |
102 |
3 |
Belcanto |
101 |
4 |
Tadeus |
100 |
5 |
Meloman |
100 |
6 |
Lombardo |
100 |
7 |
Porto |
99 |
8 |
Avokado |
99 |
9 |
Sekret |
98 |
10 |
Carmelo |
98 |
Źródło: COBORU 2019.
Największą zimotrwałością (6 stopni) wśród najlepiej plonujących odmian pszenżyta ozimego odznaczały się odmiany: Panteon, Carmelo i Orinoko (tab. 3).
Nowe odmiany jęczmienia, pszenżyta i żyta ozimego
Tabela 3. Zimotrwałość najwyżej plonujących odmian pszenżyta ozimego w badaniach PDO w 2019 r.
Lp. |
Odmiana |
Zimotrwałość, skala 9-stopniowa |
1 |
Panteon |
6 |
2 |
Carmelo |
6 |
3 |
Orinoko |
6 |
4 |
Belcanto |
5,5 |
5 |
Tadeus |
5,5 |
6 |
Meloman |
5,5 |
7 |
Porto |
5,5 |
8 |
Sekret |
5,5 |
9 |
Avokado |
5,5 |
10 |
Lombardo |
5 |
11 |
SU Liborius |
4 |
Skala 9-stopniowa: 9 - zimotrwałość bardzo duża, 5 - średnia, 1 - bardzo mała
Źródło: COBORU 2019
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś