Mróz sprawdził mrozoodporność odmian pszenicy ozimej
Ostatnie mrozy miały tylko jeden plus. Zweryfikowały mrozoodporność odmian pszenicy ozimej, bo ostatnie łagodne zimy spowodowały, że wielu rolnikom się wydało, że ostrych mrozów już w ogóle w naszym kraju nie będzie.
Mrozoodporność zbóż sprawdza się w warunkach prowokacyjnych w temperaturze od –18°C do –20°C na podstawie udziału roślin uszkodzonych. Ocenę przeprowadza się w skali 9° (tabela 1). Mrozoodporność dla jęczmienia ozimego jest liczona w innej skali niż pozostałych zbóż. Stopień 9 pod względem odporności na mróz odpowiada 1°C dla pozostałych gatunków.
Tabela 1. Ocena mrozoodporności zbóż
Stopień skali |
Udział roślin uszkodzonych, % |
Określenie mrozoodporności |
9 |
0-5 |
Bardzo dobra |
8 |
5-15 |
Bardzo dobra-dobra |
7 |
15-25 |
Dobra |
6 |
25-40 |
Dobra-średnia |
5 |
40-60 |
Średnia |
4 |
60-75 |
Średnia-zła |
3 |
75-85 |
Zła |
2 |
85-95 |
Zła-bardzo zła |
1 |
95-100 |
Bardzo zła |
Źródło: Iwaszkiewicz i in. 1965, Kaczyński i in. 1978 za Kalinowska-Zdun i in. 1993
W tabeli 2 przedstawiono mrozoodporność odmian pszenicy ozimej za COBORU. Z zestawienia wynika, że tylko pięć odmian ma mrozoodporność co najmniej na poziomie 6°C.
Tabela 2. Mrozoodporność odmian pszenicy ozimej
|
Źródło: COBORU