Tegoroczne plony pszenicy gospodarstwie w Sahryniu są dużo niższe od zakładanych ze względu na niekorzystne warunki pogodowe.
Plony pszenicy ozimej w gospodarstwie w Sahryniu (gmina Werbkowice), w którym prowadzone są doświadczenia z aplikacją dolistną krzemu wyniosły w tym roku zaledwie 6 t z 1 ha. To o 40 proc. mniej niż zakładano.
Główną przyczyną niższych plonów były opady gradu, bo straty z tego tytułu zostały oszacowane przez komisje na 30 proc. Do tego doszły jeszcze niedobory wody wiosną, później ujemne temperatury, a pod sam koniec wysokie temperatury. Na przebieg warunków pogodowych rolnik nie miał oczywiście wpływu, a wszystkie zabiegi agrotechniczne zostały wykonane prawidłowo.
Do tegorocznych siewów COBORU rekomenduje 38 odmian pszenicy ozimej. Odmiana Artist polecana jest do uprawy w całym kraju, z wyjątkiem województwa warmińsko-mazurskiego. Odmiana RGT Kilimanjaro jest rekomendowana w 13...
Większość pszenicy ozimej została wysiana w stanowisku po rzepaku ozimym, a część po buraku cukrowym. Od kilku lat rolnik nie używa pługa, a jego miejsce zastąpił agregat ścierniskowy. Obecnie jest to agregat wyposażony w wał daszkowy. Rolnik jest zadowolony z jego działania. Wykorzystuje go do przeprowadzenia uprawy pożniwnej, a także wymieszania z glebą nawozów fosforowo-potasowych. Rolę do siewu doprawia zaś za pomocą agregatu uprawowego. Siew przeprowadzany jest siewnikiem wyposażonym w redlice talerzowe.
Rolnik dużo uwagi poświęca właściwemu nawożeniu, a szczególnie niedocenianym przez wielu rolników fosforowi i potasowi. Warto przypomnieć, że fosfor jesienią stymuluje wzrost systemu korzeniowego i zwiększa odporność roślin na niskie temperatury. Natomiast potas nie tylko reguluje gospodarkę wodną roślin i zwiększa ich odporność na susze, ale także korzystnie wpływa na mrozoodporność roślin, porażenie przez choroby i żerowanie szkodników.
Wiedząc o tym rolnik regularnie bada glebę w okręgowej stacji chemiczno-rolniczej pod kątem jej odczynu, zawartości materii organicznej, przyswajalnych makro- i mikroelementów. Od ponad 20 lat słoma zbóż pozostaje na polu, co korzystnie wpływa na zawartość materii organicznej, a ta zaś znakomicie magazynuje wodę. Słoma jest także ważnym źródłem potasu oraz łatwo przyswajalnego dla roślin krzemu.
Obecnie w krajowym rejestrze pszenicy ozimej znajduje się 130 odmian. Spośród zarejestrowanych odmian jedną zaliczono do grupy technologicznej elitarne chlebowe (E), 52 do do jakościowych chlebowych (A), 58 do chlebowych (B), 15 do...
W gospodarstwie od kilku lat uprawiana jest sprawdzona polska odmiana pszenicy ozimej. Nie zdarzyło się do tej pory, aby wymarzła. Rolnik dba o staranne przeprowadzenie siewu - zgodnie z zaleceniami hodowcy gęstości oraz optymalnej głębokości siewu. W praktyce często można zaobserwować, że rolnicy stosują zbyt dużą normę wysiewu oraz przeprowadzają zbyt głęboki siew. Efekty obu takich działań są odwrotne od oczekiwanych. Plony maleją, a nie rosną, a wschody pszenicy pogarszają się i rozciągają w czasie. W tym roku rolnik zamierza opóźnić siew pszenicy po rzepaku ozimym o ok. 7 dni w stosunku do terminu optymalnego, aby nie prowokować roślin do zbyt intensywnego wzrostu przed zimą, co miało miejsce w ostatnich latach.
Rolnik dokłada starań, aby plantacja weszła w okres spoczynku zimowego wolna od chwastów. Dlatego w przypadku stanowiska po rzepaku kilkukrotnie przeprowadza uprawę rzepaczyska, aby jak najwięcej osypanych nasion rzepaku i chwastów pobudzić do skiełkowania i je zniszczyć. Oczywiście niezbędne jest także zastosowanie skutecznych herbicydów po siewie pszenicy.
Jesienią zawsze wykonywany jest oprysk dolistny rekomendowanymi nawozami mikroelementowymi, a w ostatnich latach także produktami zawierającymi krzem. Zabiegi te powtarzane są wiosną po ruszeniu wegetacji roślin.
-
Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz