Wszystkie kolory polskiej papryki już dostępne
Lipiec jest tradycyjnie miesiącem, w którym rozpoczyna się sezon na polską paprykę. Możemy już bez problemu kupić tą w kolorach czerwonym i żółtym. Zielona pojawiła się w sklepach już na przełomie czerwca i lipca.
W sklepach i na targowiskach pojawia się rodzima papryka. W kraju uprawiana jest nie tylko najbardziej popularna czerwona, żółta i zielona. Nie każdy wie, że u nas (głównie na południu Mazowsza) produkuje się również inne odmiany, na przykład ostre habanero, jalapeno, czy peperoncini.
Zimna wiosna opóźnia dojrzewanie warzyw i truskawek
Dlatego zawsze kupując paprykę warto zwracać uwagę na kraj pochodzenia i wybierać polskie warzywa. Ich przewaga nad importowanymi wynika z kilku przyczyn.
Wybierając rodzime warzywa, dojrzewające w pełni sezonu, mamy pewność, że ich droga "od pola do stołu" jest najkrótsza - nie są długo przechowywane i transportowane, co ma wpływ nie tylko na jakość, ale również na środowisko.
Ograniczenie transportu warzyw z innych krajów, znacznie redukuje ślad węglowy, dzięki zmniejszeniu emisji dwutlenku węgla do atmosfery. Co więcej, kupując krajowe warzywa wspieramy polskie rolnictwo.
"Moc Polskich Warzyw" to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w projekcie biorą również: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski.
Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
- Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz