Warzywnictwo
RSS-
16-07-2015,11:35
Mniej ołowiu w warzywach od 2016 r.
Komisja Europejska zweryfikowała zmiany w przepisach dotyczących zawartości ołowiu w produktach spożywczych, w tym produktów ogrodniczych. -
10-07-2015,12:35
Jak chronić uprawy małoobszarowe przy braku ś.o.r.?
W UE straty w plonach i dodatkowe koszty uprawy ponoszone przez rolników przy braku zapewnienia ochrony uprawom małoobszarowym wynoszą ponad 1 mld euro rocznie. -
10-07-2015,9:20
Pomidory i ogórki o wiele tańsze niż przed rokiem
Rosyjskie embargo wciąż niekorzystnie wpływa na rynek warzyw. -
06-07-2015,10:45
Akademia Warzywnicza
Pierwsza platforma edukacyjna – Akademia Warzywnicza, pokazująca efekty stosowania różnych metod nawożenia w uprawach warzywniczych, pojawiła się na polskim rynku. Narzędzie to skierowane jest do doradców ogrodniczych z całego kraju. -
01-07-2015,12:55
Dostarczajmy wapń warzywom, zwłaszcza przed zbiorem
Zapotrzebowanie roślin, szczególnie warzyw na wapń wzrasta w okresie wegetacji. Nie zapominajmy więc o dolistnym dokarmianiu tym pierwiastkiem. -
30-06-2015,14:10
Fuzaryjne gnicie główek kapusty - nowa choroba
Fuzaryjne gnicie główek kapusty to nowa choroba powodowana przez grzyb Fusarium avenaceum. Pierwsze objawy zaobserwowano w Polsce w 2012 r. w wielu rejonach uprawy kapusty. Choroba występuje pod koniec okresu wegetacji oraz w czasie długiego przechowania.