Uzgodniono zasady dot. zagranicznych pracowników sezonowych
Wytyczne dotyczące pracowników z zagranicy do prac sezonowych w rolnictwie zostały wypracowane z udziałem przedstawicieli producentów owoców miękkich - zapewnił wiceminister zdrowia Janusz Cieszyński.
Cieszyński zapewnił, że podczas spotkania osiągnięto porozumienie co do tego, w jaki sposób zagwarantować bezpieczeństwo przede wszystkim osobom, które przyjadą pracować do Polski, gospodarzom - producentom rolnym i wszystkim, którzy w tę produkcję rolną są zaangażowani.
Dodał, że zapewnienie bezpieczeństwa ludziom to zawsze priorytet.
Nie będzie komu zbierać borówki, truskawek, jabłek czy gruszek?
Podkreślił, że podczas wspólnych rozmów oczywiście analizowana była też strona kosztów "i w naszej ocenie, i partnerów, z którymi toczone były te rozmowy - stanowi to dodatkowy wydatek.
- To absolutnie oczywiste, że w dobie obostrzeń, koronawirusa, będą ponoszone dodatkowe koszty związane z tym, iż zabezpieczamy się dodatkowo - ocenił.
- Wszyscy nosimy maseczki, korzystamy z płynów dezynfekujących, zachowujemy się inaczej, gospodarka zachowuje się inaczej. I to są dodatkowe koszty, i takie koszty poniosą też osoby, które będą chciały skorzystać ze wsparcia pracowników sezonowych - powiedział w czwartek na briefingu w Warszawie.
- Właśnie po to, żeby zadbać o bezpieczeństwo całego społeczeństwa takie dodatkowe koszty muszą zostać poniesione - dodał wiceminister.
Zapewnił, że rozmowy na ten temat od początku prowadzone są z właścicielami gospodarstw, tak by te wszystkie zmiany, jak najmniejszy możliwy sposób wpłynęły na ich możliwość prowadzenia biznesu.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś