Produkcja owoców niższa o 1/3 z powodu pogody
O jedną trzecią spadła w tym roku produkcja owoców na Węgrzech z powodu niesprzyjających warunków pogodowych - poinformował we wtorek szef węgierskiego stowarzyszenia producentów warzyw i owoców FruitVeB Ferenc Ledo.
Z powodu wiosennych przymrozków, burz, gradu i obfitych opadów deszczu produkcja owoców spadła o 250-300 tys. ton - do 750-800 tys. ton - oświadczył Ledo.
Jednocześnie produkcja warzyw była nieco wyższa od przeciętnej i wyniosła 1,7 mln ton (wzrost o kilka procent) dzięki większym o 5-7 proc. zbiorom pod folią i w cieplarniach.
Jabłka napędzają eksport owoców
Nie był to dobry rok także dla węgierskich producentów poziomek. Przymrozki w samym komitacie (województwie) Somogy na południowym zachodzie kraju zniszczyły aż 70 proc. tych owoców.
Z powodu przymrozków i gradu ucierpiały także jabłka i gruszki. Ponadto jakość jabłek nie była wystarczająco wysoka, przez co produkcja soku jabłkowego spadła o 30 proc. Pogoda sprawiła też, że czereśnie i wiśnie pękały lub gniły na drzewach.
Wśród warzyw cieplarnianych najwięcej wyprodukowano papryki - 170-180 tys. ton. Plony pomidorów sięgnęły 110-115 tys. ton.
Ulewne deszcze były też korzystne dla niektórych warzyw uprawianych na polu, np. kukurydzy - wyprodukowano jej 550 tys. ton.