Produkcja jabłek i gruszek zagrożona
Coraz niższa rentowność i spadek konsumpcji znacznie utrudniają rozwój sektora jabłek i gruszek. Zagrożeniem dla polskich owoców jest rosnąca konkurencja ze strony m.in. owoców jagodowych czy egzotycznych - wskazuje Stowarzyszenie Unia Owocowa.
Producenci owoców skarżą się również na "dramatyczny" wzrost kosztów pracy. Stanowią około 50 proc. kosztów produkcji owoców i w związku z pandemią cały czas rosną, a średnie ceny w sektorze jabłek i gruszek nie wzrosły od początku 2000 roku.
Sadownicy mogą mieć tańszy prąd. Doradzą im eksperci
Sektor jabłek jest jedną z głównych kategorii sektora owoców i warzyw w Unii Europejskiej. Produkcja zbliża się do 13 mln ton, co stanowi 16 proc. światowych zbiorów i ustępuje jedynie Chinom. Handel wewnętrzny UE wynosi około 2,5 mln ton.
W opinii Unii Owocowej, na eksport jabłek z UE poważnie wpłynęło rosyjskie embargo i utrata rynku algierskiego. Wywóz spadł z 1,7 do 1 mln ton, powodując utratę wartości o ponad 300 mln euro.
Produkcja gruszek w UE wynosi 2 mln ton i stanowi 10 proc. światowej produkcji. Wysyłki z Unii spadły drastycznie po wprowadzeniu embarga przez Rosję z 475 000 do 250 000 ton, a wartość zmniejszyła się o połowę.
- Sektor jabłek i gruszek stoi w obliczu ogólnej stagnacji lub spadku konsumpcji świeżych owoców i warzyw. Konkurujemy w ramach kategorii owoców z owocami takimi jak jagody, owocami egzotycznymi oraz nowymi kategoriami takimi jak np. kiwi i kaki - skomentował Arkadiusz Gaik, prezes Stowarzyszenia "Unia Owocowa".
Sadownicy mają coraz więcej problemów
W raporcie "Perspektywy sektora jabłkowego i gruszowego wyzwania i zagrożenia" przygotowanym przez Freshfel, eksperci zwracają uwagę, że produkcja jabłek powyżej 13 mln ton, przekracza najprawdopodobniej popyt rynkowy, ze względu na stagnację konsumpcji i ograniczenia związane z eksportem.
Ponadto poza kosztami pracy, rosną również inne takie jak: ceny opakowań, ochrony roślin, ubezpieczenia produkcji, natomiast od 15 lat utrzymuje się niski poziom cen tych owoców w całej Europie.
Paulina Kopeć, sekretarz generalnej Stowarzyszenia zaznacza, że poza ekonomicznym znaczeniem sektora jabłek i gruszek, owoce te mają znaczący wpływ na zdrowie.
Jej zdaniem, aktywa te należy odpowiednio wycenić w nadchodzących inicjatywach regulacyjnych i pozaregulacyjnych w ramach Europejskiego Zielonego Ładu i wdrażanej strategii "Od pola do stołu".
Europejscy producenci jabłek i gruszek uważają, że należy doprowadzić do wzrostu znaczenia owoców przez lepszą organizację produkcji jabłek. Potrzebna jest pomoc plantatorom w ochronie ich sadów i upraw, które są coraz bardziej narażone na spustoszenie klimatyczne.
Zdaniem unijnych ekspertów, programy operacyjne powinny skupić się wyłącznie na poprawie jakości, a nie na zwiększaniu ilości produkcji.
Jak wskazuje Unia Owocowa, problemem staje się rosnąca produkcja m.in. jabłek w krajach sąsiadujących z UE. Przemysł szacuje, że ostatnie nasadzenia jabłoni w Rosji, Serbii, Ukrainie, Mołdawii, Turcji, Kazachstanie i Uzbekistanie pozwolą na uzyskanie ok. 2,5 mln ton jabłek, co negatywnie wpłynie na unijną produkcję.
Tym bardziej, że rynki te były tradycyjnymi miejscami docelowymi dla eksporterów jabłek i gruszek w UE.
- Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz