Jagody kamczackiej w tym roku będzie mniej. Pogoda zrobiła swoje
Wiosenne przymrozki sprawiły, że tegorocznych zbiorów jagody kamczackiej, która staje się coraz popularniejszą uprawą w naszym kraju, plantatorzy nie mogą zaliczyć do udanych. Owoców jest mniej i są gorszej jakości.
Rolnicy zwracają uwagę, że jagoda kamczacka w Polsce zyskuje na znaczeniu, ponieważ w smaku i z barwy przypomina czarne jagody, ale owoce są większe i w kształcie wydłużone.
Co ciekawe, niektóre odmiany są słodkie.
Świdośliwa jest bardzo smaczna, ale mało znana w naszym kraju
Właściciel plantacji Michał Szadkowski w rozmowie z Polskim Radiem Białystok przyznał, że tegoroczne zbiory nie należą do udanych z powodu przymrozków.
W gospodarstwie z młodych krzewów zbiera się po ok. pół kilograma owoców. Sam zbiór jest ręczny, ale już są plany, aby zakupić nowoczesny kombajn.
Co jest największym problemem w uprawie jagody kamczackiej? Owoce są przysmakiem ptactwa i dlatego plantatorzy muszą wydawać sporo pieniędzy na ochronę upraw. Stosowane są siatki ochronne i latawce odstraszające ptaki.
Okazuje się, że owoce zbierane w naszym kraju w większości trafiają na eksport do Wielkiej Brytanii czy Japonii, gdzie są nie tylko zjadane ze smakiem, ale służą także jako ważny składnik leków czy kosmetyków.
źródło: Polskie Radio Białystok