Ochrona roślin
RSS-
21-07-2019,12:10
Pozostałości pestycydów w żywności. EFSA opublikowała raport
Czy unijna żywność jest bezpieczna? Odpowiedzi na to pytanie można szukać w raportach z badań Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Właśnie ukazał się kolejny z nich. -
11-07-2019,6:05
Wciornastek tytoniowiec - zagrożenie dla tytoniu
Wirus brunatnej plamistości liści pomidora (TSWV - Tomato Spotted Wilt Virus) przenoszony jest przez wciornastka tytoniowca. -
09-07-2019,7:25
Desmedifam wycofany
Komisja Europejska zdecydowała, że sprzedaż preparatów z desmedifamem jest możliwa do 1 stycznia 2020 roku, a stosowanie do 1 lipca 2020 roku. -
04-07-2019,7:40
Graminicydy - tylko 7 substancji czynnych
Ogólny efekt chwastobójczy jest uzależniony od terminu zabiegu, określony fazą wzrostu zwalczanych traw, natomiast skuteczność w stosunku do poszczególnych gatunków jest uwarunkowana wysokością zastosowanej dawki substancji czynnej. -
01-07-2019,9:20
Spójrz na etykietę. Płody rolne mogą trafić do utylizacji
GIORiN przypomina rolnikom o obowiązujących ograniczeniach w stosowaniu środków ochrony roślin, zawierających substancję czynną chloropiryfos. Żeby uniknąć kłopotów w tym zakresie, warto zaglądać do opisów pestycydów. -
11-06-2019,14:50
Czy rolnictwo poradzi sobie bez glifosatu?
Glifost został odkryty w połowie ubiegłego stulecia, ale do sprzedaży trafił dopiero w połowie lat siedemdziesiątych. Wprowadzono go na rynek pod nazwą handlową - Roundup.