Żelazo - jeden z pięciu kluczowych mikroelementów
Żelazo jest jednym z pięciu najważniejszych mikroelementów, których zawartość jest oznaczana w stacjach chemiczno-rolniczych.
Na podstawie wyników tych analiz i liczb granicznych przeprowadza się ocenę zawartości tego mikroskładnika w glebie.
Wyróżnia się trzy klasy zawartości żelaza przyswajalnego: niską, średnią i wysoką. Zawartość żelaza w glebie jest niska, gdy nie przekracza 700 mg Fe/kg s. m. gleby, średnia, gdy oscyluje w przedziale od 700 do 3800 mg i wysoka, gdy jest większa niż 3800 mg.
Wartości te są identyczne dla wszystkich kategorii agronomicznych gleby i niezależne od jej odczynu.
Przyswajalność żelaza dla roślin w znacznym stopniu zależy od zawartości przyswajalnego fosforu oraz odczynu gleby.
Do niedoboru żelaza dochodzi na glebach o wysokiej lub bardzo wysokiej zawartości fosforu przyswajalnego, ale tych jest u nas niezbyt wiele, bo odpowiednio 18 i 24 proc.
Częściej zaś może się pojawić na glebach o odczynie zasadowym, a przede wszystkim bezpośrednio po zastosowaniu jednorazowo zbyt dużych dawek nawozów wapniowych.
Chodzi o sytuacje, gdy rolnik stosuje je "na oko", a nie w oparciu o wyniki badań odczynu gleby i przygotowane na tej podstawie zalecenia.
Najbardziej optymalną formą dostarczania żelaza dla roślin jest dokarmianie dolistne nawozami mikroelementowymi. Składnik ten znajduje się w nawozach w formie chelatów.