Każdy rolnik powien znać kategorię agronomiczną gleby
Aby prawidłowo ustalić potrzeby wapnowania oraz ocenić na podstawie liczb granicznych klasę zawartości przyswajalnego potasu i magnezu w glebie, trzeba znać jej kategorię agronomiczną. Część rolników ma kłopot z jej określeniem.
Kategorię agronomiczną gleby wyróżnia się na podstawie jej składu granulometrycznego, czyli zawartości najdrobniejszych części gleby tzw. części spławialnych (cząstek o średnicy mniejszej niż 0,02 mm) (tabela).
Do wyznaczenia grupy granulometrycznej można wykorzystać mapę podkładu geologicznego lub wypis z rejestru gruntów, gdzie obok klasy bonitacyjnej, znajduje się również informacja o grupie granulometrycznej. Można ją także określić w stacji chemiczno-rolniczej.
Tabela. Kryteria wyznaczania kategorii agronomicznej gleby
Kategoria agronomiczna |
Grupa granulometryczna |
Zawartości części spławianych (%) |
Bardzo lekka |
Piasek luźny, piasek słabo gliniasty, piasek luźny i słabo gliniasty pylasty |
Do 10 |
Lekka |
Piasek gliniasty, piasek gliniasty pylasty, pył zwykły |
11-20 |
Średnia |
Glina lekka, glina lekka pylasta |
21-35 |
Ciężka |
Glina średnia i ciężka, pył ilasty, ił pylasty |
Ponad 36 |
Źródło: Łabętowicz 2002