Jak przezimować ozime?
Dobrze rozbudowany system korzeniowy to gwarancja prawidłowego pobierania wody i efektywnego gromadzenia substancji odżywczych. Rzepak ozimy mając nieuszkodzony stożek wzrostu, może przetrwać zimę nawet po utracie liści, o ile ma dostatecznie wykształcone zdrowe korzenie. Aby wspomóc przyswajanie makro i mikroskładników rolnicy coraz częściej sięgają po preparaty biostymulujące. Zawierają one substancje biologicznie czynne, aktywujące kluczowe procesy fizjologiczne w roślinie
Jak przezimować zboża ozime?
Kondycja upraw ozimych wiosną uzależniona jest od ich jesiennego przygotowania do zimy. Decyzje podjęte jesienią mają wpływ na przyszły plon. To właśnie w tym okresie rzepak ‘programuje’ liczbę rozgałęzień i potencjalną liczbę łuszczyn.
Ilość rozkrzewień zbóż przekłada się na liczbę źdźbeł kłosonośnych. Po zasiewie oziminy mają przed sobą 60-100 dni wegetacji jesiennej, ich rozwój i kondycja z jaką rozpoczną okres zimowania, zależy w dużej mierze od warunków atmosferycznych w tym okresie.
Co decyduje o przezimowaniu
Wilgotność gleby po siewie oraz dostatecznie długi okres przedzimowej wegetacji, podczas którego rozwijają się korzenie, to najważniejsze czynniki decydujące o zimnotrwałości uprawy.
Dobrze rozbudowany system korzeniowy to gwarancja prawidłowego pobierania wody i efektywnego gromadzenia substancji odżywczych, zwłaszcza, że niektóre z nich tj. fosfor i potas- tak istotne w przygotowaniu roślin do zimy, mogą być słabiej pobierane w niskich temperaturach jesienią.
Rzepak ozimy mając nieuszkodzony stożek wzrostu, może przetrwać zimę nawet po utracie liści, o ile ma dostatecznie wykształcone zdrowe korzenie, które dostarczają ze zgromadzonych zasobów substancji odżywczych do regeneracji w okresie przedwiosennym.
Zapas składników pokarmowych w korzeniach oraz łagodny proces hartowania roślin są kluczowe dla dobrego przezimowania.
Przygotowanie uprawy do zimowania
Odpowiednie nawożenie to czynnik, o którym należy pamiętać. Fosfor i potas to kluczowe składniki jesiennego nawożenia.
To właśnie fosfor decyduje o racjonalnej gospodarce wodą, co jest ważne w przypadku coraz częstszego braku opadów jesienią.
Potas odgrywa istotną rolę w budowaniu rozety liściowej chroniącej stożek wzrostu oraz zagęszcza sok komórkowy, zwiększając tym samym zimotrwałość.
Mikroelementy bardzo ważne
Dostępność mikroelementów jest równie ważna jak makroskładników.
Bor, mangan, miedź, molibden i cynk to kluczowe mikroelementy.
Właśnie bor jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju systemu korzeniowego i rozety liściowej.
Mangan stymuluje pobieranie fosforu, a tym samym pośrednio wpływa na budowę korzeni.
Niedobór molibdenu wchodzącego w skład enzymu reduktazy azotanowej może skutkować nagromadzeniem azotanów w soku komórkowym, a tym samym dużym uwodnieniem tkanek i większą podatnością na przemarzanie.
Biostymulacja
Aby wspomóc przyswajanie makro i mikroskładników rolnicy coraz częściej sięgają po preparaty biostymulujące. Zawierają one substancje biologicznie czynne, aktywujące kluczowe procesy fizjologiczne w roślinie, takie jak stymulacja aktywności enzymów odpowiedzialnych za odżywianie mineralne, a co za tym idzie zwiększają szansę na maksymalne wykorzystanie zastosowanych nawozów.
Z azotem ostrożnie
Jeśli chodzi o nawożenie azotem, to należy do niego podejść z umiarem, gdyż zbyt duża jego ilość, może skutkować nadmierna stymulacją wzrostu wegetatywnego i zwiększoną podatnością na choroby.
Pamiętajmy, że uprawy ozime budują plon już od jesieni, a nasze błędy i zaniedbania mogą skutkować stratami, które trudno będzie nadrobić wiosną. Tylko rośliny prawidłowo rozwinięte
i dobrze odżywione są w stanie dobrze przezimować i zapewnić satysfakcjonujący plon.