Jak przezimować ozime?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Daniel Alankiewicz | alankiewicz@agropolska.pl
17-08-2015,13:25 Aktualizacja: 18-08-2015,13:33
A A A

Dobrze rozbudowany system korzeniowy to gwarancja prawidłowego pobierania wody i efektywnego gromadzenia substancji odżywczych. Rzepak ozimy mając nieuszkodzony stożek wzrostu, może przetrwać zimę nawet po utracie liści, o ile ma dostatecznie wykształcone zdrowe korzenie. Aby wspomóc przyswajanie makro i mikroskładników rolnicy coraz częściej sięgają po preparaty biostymulujące. Zawierają one substancje biologicznie czynne, aktywujące kluczowe procesy fizjologiczne w roślinie

Jak przezimować zboża ozime?

Kondycja upraw ozimych wiosną uzależniona jest od ich jesiennego przygotowania do zimy. Decyzje podjęte jesienią mają wpływ na przyszły plon. To właśnie w tym okresie rzepak ‘programuje’ liczbę rozgałęzień i potencjalną liczbę łuszczyn.

Ilość rozkrzewień zbóż przekłada się na liczbę źdźbeł kłosonośnych. Po zasiewie oziminy mają przed sobą 60-100 dni wegetacji jesiennej, ich rozwój i kondycja z jaką rozpoczną okres zimowania, zależy w dużej mierze od warunków atmosferycznych w tym okresie.

Co decyduje o przezimowaniu

Wilgotność gleby po siewie oraz dostatecznie długi okres przedzimowej wegetacji, podczas którego rozwijają się korzenie, to najważniejsze czynniki decydujące o zimnotrwałości uprawy.

Dobrze rozbudowany system korzeniowy to gwarancja prawidłowego pobierania wody i efektywnego gromadzenia substancji odżywczych, zwłaszcza, że niektóre z nich tj. fosfor i potas- tak istotne w przygotowaniu roślin do zimy, mogą być słabiej pobierane w niskich temperaturach jesienią.

Rzepak ozimy mając nieuszkodzony stożek wzrostu, może przetrwać zimę nawet po utracie liści, o ile ma dostatecznie wykształcone zdrowe korzenie, które dostarczają ze zgromadzonych zasobów substancji odżywczych do regeneracji w okresie przedwiosennym.

Zapas składników pokarmowych w korzeniach oraz łagodny proces hartowania roślin są kluczowe dla dobrego przezimowania.

Przygotowanie uprawy do zimowania

Odpowiednie nawożenie to czynnik, o którym należy pamiętać. Fosfor i potas to kluczowe składniki jesiennego nawożenia.

To właśnie fosfor decyduje o racjonalnej gospodarce wodą, co jest ważne w przypadku coraz częstszego braku opadów jesienią.

Potas odgrywa istotną rolę w budowaniu rozety liściowej chroniącej stożek wzrostu oraz zagęszcza sok komórkowy, zwiększając tym samym zimotrwałość.

Mikroelementy bardzo ważne

Dostępność mikroelementów jest równie ważna jak makroskładników.
Bor, mangan, miedź, molibden i cynk to kluczowe mikroelementy.
Właśnie bor jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju systemu korzeniowego i rozety liściowej.
Mangan stymuluje pobieranie fosforu, a tym samym pośrednio wpływa na budowę korzeni.
Niedobór molibdenu wchodzącego w skład enzymu reduktazy azotanowej może skutkować nagromadzeniem azotanów w soku komórkowym, a tym samym dużym uwodnieniem tkanek i większą podatnością na przemarzanie.

Biostymulacja

Aby wspomóc przyswajanie makro i mikroskładników rolnicy coraz częściej sięgają po preparaty biostymulujące. Zawierają one substancje biologicznie czynne, aktywujące kluczowe procesy fizjologiczne w roślinie, takie jak stymulacja aktywności enzymów odpowiedzialnych za odżywianie mineralne, a co za tym idzie zwiększają szansę na maksymalne wykorzystanie zastosowanych nawozów.

Z azotem ostrożnie

Jeśli chodzi o nawożenie azotem, to należy do niego podejść z umiarem, gdyż zbyt duża jego ilość, może skutkować nadmierna stymulacją wzrostu wegetatywnego i zwiększoną podatnością na choroby.

Pamiętajmy, że uprawy ozime budują plon już od jesieni, a nasze błędy i zaniedbania mogą skutkować stratami, które trudno będzie nadrobić wiosną. Tylko rośliny prawidłowo rozwinięte
i dobrze odżywione są w stanie dobrze przezimować i zapewnić satysfakcjonujący plon.

Poleć
Udostępnij