Ekstrakty z alg
Z wieloletnich doświadczeń i praktyki rolniczej wynika, iż preparaty oparte o ekstrakty z alg mogą stać się innowacyjnymi biostymulatorami ekspresji potencjału plonotwórczego roślin uprawnych. Użycie nawozów zawierających dodatki w postaci kompleksów z alg morskich korzystnie wpływa na jakość i wysokość plonów. Ich stosowanie wpisuje się w główne założenie akcji edukacyjnej Aktywne odżywianie roślin i gleby. Składniki pokarmowe to dziś za mało – nawozić efektywnie i bezpiecznie dla środowiska naturalnego.
Dlaczego algi? Stanowią one niezwykle bogate źródło substancji fizjologicznie aktywnych – naturalnych molekuł o wysokiej aktywności biologicznej. Zawierają między innymi oligosacharydy, witaminy, aminokwasy i fitohormony oraz pierwiastki takie jak cynk, fluor, potas, fosfor, żelazo, miedź, mangan, wapń, jod. Cechują się wyjątkowo szybkim wzrostem. U niektórych gatunków zaobserwowano dzienny przyrost na długość przekraczający 10 cm. Rośliny te posiadają kilka razy większy potencjał plonotwórczy niż uprawy polowe. Dla przykładu plon suchej masy Laminaria Digitata wynosi 250 t/ha/rok, trzciny cukrowej już tylko 30 t/ha/rok, kukurydzy 22 t/ha/rok. To znacząco mniej. Dlaczego tak się dzieje...
Algi żyją w ekstremalnych warunkach. Rosnąc w strefie pływów, są nieustannie narażone na dynamiczne zmiany środowiska, gdyż dzienne różnice w poziomie morza w strefach pływów sięgają nawet kilkunastu metrów, a dobowe różnice temperatur mogą przekraczać kilkadziesiąt stopni. W trakcie odpływów przebywają poza środowiskiem wodnym i są narażone na silną ekspozycję słoneczną (promieniowanie), wysuszające działanie wiatru, duże amplitudy temperatury powietrza. Pod wodą cierpią na niedostatek tlenu, silne działanie fal i prądów morskich, jak również na zmienne temperatury. Posiadają zdolność intensywnego rozwoju w skrajnie ciężkich warunkach, a przy tym wykazują wyjątkową zdolność regeneracji uszkodzeń.
Aminokwasy występujące w nawozach
Zawdzięczają to przede wszystkim bogatemu arsenałowi różnego rodzaju związków biologicznie aktywnych, których właściwości, szczególnie na przestrzeni ostatnich lat zostały dobrze poznane.
Nowoczesne, wyjątkowo efektywne systemy odżywiania roślin opierają się dzisiaj na ekstraktach z alg, które w pełni pozwalają wykorzystać potencjał plonotwórczy roślin. Znacząco zwiększają one efektywność fotosyntezy, a także aktywność wielu innych procesów fizjologicznych zachodzących w roślinie. Aktywność fotosyntezy ulega zwiększeniu nie tylko poprzez prostą poprawę odżywiania roślin polegającą na dostarczeniu samych składników pokarmowych, ale także na poziomie biochemicznym oraz przez zwiększenie zawartości chlorofilu w liściach i wydłużenie jego żywotności.
Ekstrakty z alg dodatkowo usprawniają pobieranie, przetwarzanie i wykorzystanie składników pokarmowych, między innymi przez większą stymulację aktywności enzymów biorących udział w procesach odżywiania roślin. Ponadto indukują odporność roślin na stresy. Działając tak kompleksowo: odżywiając i stymulując fizjologię rośliny, korzystnie wpływają na rozwój biomasy oraz jakość uzyskiwanych plonów. A przecież liczy się nie tylko ilość, ale także (a może coraz bardziej) jakość płodów rolnych.
Wapń determinuje jakość i wielkość plonów
Zastosowanie preparatów dolistnych zawierających w swym składzie ekstrakty z alg powoduje znaczący przyrost zarówno części nadziemnej rośliny, jak i systemu korzeniowego, głównie korzeni bocznych i włośnikowych, a więc tych bezpośrednio odpowiedzialnych za zaopatrzenie roślin w wodę i składniki pokarmowe. Efekt ten został potwierdzony w badaniach polowych i w praktyce rolniczej, pokazując kilkunastoprocentowy (a często nawet większy) przyrost zawartości suchej masy w roślinach.
Z kolei oligosacharydy zawarte w algach stymulują w roślinach syntezę poliamin, które gwarantują efektywne kwitnienie, skuteczne zapłodnienie, wiązanie zawiązków, a także zwiększenie szybkości podziałów komórkowych, co prowadzi do zwiększenia liczby komórek na przykład w zawiązkach owoców, a tym samym gwarantuje wyższy plon.
Preparaty nowej generacji wzbogacone o komponenty zawierające ekstrakty z alg wykazują zdecydowanie wyższą skuteczność w porównaniu z tradycyjnymi nawozami i są całkowicie bezpieczne dla środowiska. Rekomendowane są do stosowania w rolnictwie, sadownictwie i warzywnictwie. Lepiej wpisują się także w ideę rolnictwa zrównoważonego. Warto rozważyć wybór technologii nawożenia opartej o preparaty zawierające ekstrakty z alg morskich i włączyć ją do standardowych zabiegów agrotechnicznych.