Zakłady w Polsce obniżyły ceny za tuczniki
Zakłady mięsne po zeszłotygodniowym gorączkowym poszukiwaniu tuczników, w tym wykazują nieco mniejsze zainteresowanie żywcem.
W Niemczech, pomimo widocznego spadku pogłowia, cena na małej giełdzie wynosi 2,39 euro za kg przy 57% mięsności (11,35 zł). Na parkiecie VEZG, który jest wyznacznikiem dla zakładów w Polsce, kosztują one 2,28 euro za kg przy 57% mięsności (10,84 zł).
Krajowe ceny tuczników o 90% wyższe niż przed rokiem
- Dość spora różnica sugeruje, że ceny te ulegną w najbliższym czasie zmianom. W którą stronę? Logika wskazuje, że przy ubywającym pogłowiu, np. ostatnio Austria ogłosiła spadek liczby świń o 4,9%, powinna rosnąć. Logika jednak w tym momencie chyba nie działa - komentuje Bartosz Czarniak, hodowca świń oraz rzecznik prasowy Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej Polsus.
Zakłady mięsne w Polsce, jak wskazuje Czarniak, w tym tygodniu nieco zrewidowały swoje cenniki i zamierzają płacić średnio o 20 groszy mniej, niż w poprzednim.
- Ceny skupu tuczników w klasie E maksymalnie sięgają 10,60 zł za kg. Niewątpliwie nie jest to korzystne dla hodowców i producentów - podkreśla Bartosz Czarniak dodając:
- Przy zakupie zbóż powyżej 1200 zł za tonę oraz soi powyżej 3000 zł za tonę, cenach energii które są też wyższe niż przed rokiem, że nie wspomnę o cenach i dostępności warchlaka, mamy niezwykle mały margines opłacalności.