Opodatkowanie mięsa to śmierć dla gospodarstw

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
11-02-2020,11:20 Aktualizacja: 11-02-2020,11:26
A A A

Pomysł dodatkowego opodatkowania mięsa Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych uważa za wielce szkodliwy dla gospodarstw rolnych, a także konsumentów. Jego ewentualne wprowadzenie może pozbawić pracy setki tysięcy rolników i pracowników branży przetwórczej mięsa w UE.

W ocenie KRIR dyskutowane w Parlamencie Europejskim propozycje koalicji organizacji pozarządowych TAPP wprowadzenia dodatkowego podatku od produkcji i sprzedaży mięsa, który pozwoliłby ograniczyć jego spożycie w UE, przyczynić mogłyby się po ich przyjęciu do upadłości gospodarstw i zakładów przetwórstwa mięsa.

pogłowie bydła w polsce, bydło, gus, produkcja mleka, żywiec wołowy

Pogłowie bydła wzrosło przez rok

W grudniu 2019 r. w Polsce hodowano 6 mln 260,9 tys. sztuk bydła - o 77,5 tys. sztuk (1,3 proc.) więcej wobec analogicznego okresu 2018 r. - wynika ze wstępnych danych Głównego Urzędu Statystycznego. Pogłowie cieląt poniżej 1 roku wzrosło...

"Zaznaczyć przy tym także należy, że raporty/badania, którymi posługują się organizacje ‘proekologiczne’ (a które niestety nie zawsze są autentycznymi obrońcami środowiska), nie uwzględniają wszystkich aspektów działalności rolniczej, w tym bilansu gazów cieplarnianych produkowanych i pobieranych przez produkcję roślinną i zwierzęcą" - uważa rolniczy samorząd.

Dalej przekonuje, że "prezentowane przez te organizacje badania nie uwzględniają także wysiłków podejmowanych przez rolników i przetwórców w celu poprawy zrównoważenia europejskiego łańcucha hodowlanego, jak również wykorzystania obornika w celu polepszania struktury gleb przez zwiększenie zawartości próchnicy - co jest tak istotne w dobie zmian klimatycznych i występujących rokrocznie klęsk suszy na terenach krajów UE".

Izby zaznaczają, że rolnicy działają proekologicznie, prowadząc programy rolnośrodowiskowe oraz zielone inwestycje, w tym biogazownie, fotowoltaikę, fermy wiatraków, tworzone głównie na obszarach wiejskich.

"Należy również podkreślić, że omawiany raport nie uwzględnia gęstości białka w mięsie, bowiem emisje nie zostały obliczone na podstawie niezbędnych aminokwasów, tylko na podstawie masy" - wytyka KRIR, wyrażając jednocześnie stanowczy protest przeciwko próbie nałożenia dodatkowego podatku na mięso.
 



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA