Nowe warunki eksportu koniny do Japonii

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
19-01-2016,17:55 Aktualizacja: 19-01-2016,18:09
A A A

Władze japońskie 14 stycznia poinformowały o ostatecznej akceptacji nowych warunków eksportu koniny z Polski. Nowe wymagania zostały określone w świadectwie zdrowia dla mięsa końskiego i produktów powstałych z niego oraz wymogach w zakresie zdrowia zwierząt przeznaczonych na ubój, a następnie na eksport z Polski do Japonii – informuje Główny Inspektorat Weterynarii.

Negocjacje w sprawie dokumentów rozpoczęły się w 2013 r. Ostateczna ich akceptacja jest zakończeniem kilkuletnich starań Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz Ambasady RP w Tokio, które pozwolą na zwiększenie wolumenu eksportu mięsa końskiego na rynek japoński.

Prowadzone są również rozmowy ze stroną japońską w celu umożliwienia eksportu żywych koni z Polski do Japonii. Kwestia ta była omawiana podczas polsko-japońskiego spotkania na szczeblu wiceministrów rolnictwa w dniu 15 stycznia 2016 r. w Berlinie, w którym uczestniczyli także przedstawiciele Głównego Inspektoratu Weterynarii.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA