Jak powinni postępować hodowcy zwierząt gospodarskich na terenach powodziowych?
Główny Lekarz Weterynarii apeluje do podmiotów objętych nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej, w tym hodowców, zlokalizowanych na terenach objętych stanem klęski żywiołowej.
Inspekcja Weterynaryjna apeluje, aby podmioty te zgłaszały padnięcia zwierząt do powiatowego lekarza weterynarii lub właściwego miejscowo wójta, burmistrza bądź prezydenta miasta.
Zgłaszać należy też zachorowania u zwierząt lekarzom weterynarii wolnej praktyki świadczących usługi w ramach zakładów leczniczych, powiatowemu lekarzowi weterynarii lub wójtowi, burmistrzowi bądź prezydentowi miasta.
Wiceminister rolnictwa: powódź nie naruszyła żadnych znacznych składów z nawozami
Podejrzane lub chore zwierzęta należy odizolować od pozostałych, a następnie powiadomić o ich zachorowaniu lekarza weterynarii lub wójta / burmistrza / prezydenta miasta.
Należy unikać kontaktu ludzi i zwierząt ze zwłokami zwierzęcymi oraz zalaną, zepsutą lub zapleśniałą karmą/paszą.
Zwierzęta padłe muszą zostać zutylizowane, a zalana, zepsuta lub zapleśniała karma/pasza nie może być użyta do skarmiania pozostałych.
Przed ponownym wprowadzeniem zwierząt należy oczyścić i zdezynfekować pomieszczenia inwentarskie, które uległy zalaniu.
Usunięty nawóz należy ułożyć w pryzmy w celu biotermicznego odkażenia albo przekazać do utylizacji przez uprawnione podmioty.
Nie należy karmić zwierząt karmą/paszą zalaną lub zawilgoconą, gdyż może stanowić to zagrożenie dla ich zdrowia, a nawet prowadzić do ich śmierci.
Rekompensata za niezebrane plony - jedną z form pomocy MRiRW dla powodzian
Zwierzęta mają być pojone wyłącznie wodą zdatną do picia.
Hodowcy nie powinni przekarmiać zwierząt. Ilość karmy/paszy i wody podawanej początkowo wygłodzonym sztukom ma być ograniczona. Dawka pokarmowa powinna być zwiększana stopniowo w ciągu kilku dni.
Hodowcy powinni zgłaszać właściwemu miejscowo powiatowemu lekarzowi weterynarii wszelkie zdarzenia dotyczące prowadzonej działalności, a związane z powodzią. Należą do nich straty w produkcji zwierzęcej, wstrzymanie lub przerwa w produkcji, straty magazynowe wyprodukowanych środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego.
Aby usprawnić wznowienie produkcji albo ułatwić późniejsze ubieganie się o rekompensaty z tytułu strat poniesionych w związku z powodzią, powiatowi lekarze weterynarii, będą prowadzili w ramach swoich kompetencji kontrole wyłącznie w trybie doraźnym.
W trakcie kontroli Inspekcja Weterynaryjna określi stan faktyczny w nadzorowanej działalności i udokumentuje ustalenia z kontroli w protokole.
Więcej informacji na temat hodowli bydła i produkcji mleka oraz hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" i "Hoduj z Głową Świnie"
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)