Wybuchło ognisko grypy ptaków w Polsce!
Wirus wysoce zjadliwej grypy ptaków w Polsce u drobiu domowego został wykryty po raz pierwszy od 28 kwietnia. Tym samym Polska straciła status kraju wolnego od tej choroby.
Polska nie cieszyła się długo statusem kraju wolnego od wysoce zjadliwej grypy ptaków. Dzisiaj tj. 19 lipca główny lekarz weterynarii poinformował o 31 w tym roku i 95 w całym sezonie ognisku HPAI u drobiu w naszym kraju.
Wirus wysoce zjadliwej grypy ptaków w Polsce u drobiu domowego został wykryty po raz pierwszy od 28 kwietnia.
Polska złożyła wniosek o uwolnienie od HPAI
Ognisko HPAI nr 2022/31 zostało stwierdzone 19 lipca w gospodarstwie komercyjnym, w którym znajdowało się 39 856 kur hodowlanych.
Gospodarstwo to jest zlokalizowane w miejscowości Giżyce w gminie Grabów nad Prosną w powiecie ostrzeszowskim w woj. wielkopolskim.
W gospodarstwie, w którym stwierdzono ognisko HPAI, Inspekcja Weterynaryjna wdraża wszystkie środki zwalczania choroby, zgodnie z procedurami oraz rozporządzeniem Delegowanym Komisji (UE) 2020/687, w tym m.in. zabicie i utylizację zwierząt, przeprowadzenie oczyszczania i dezynfekcji w ognisku choroby, wyznaczenie obszarów zapowietrzonego i zagrożonego.
Przypominamy, że główny lekarz weterynarii 21 czerwca złożył do Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt WOAH (World Organisation for Animal Health), wcześniej OIE, deklarację o odzyskaniu statusu kraju wolnego od wysoce zjadliwej grypy ptaków.
Czynności związane z zakończeniem likwidacji choroby w 30. ognisku w Polsce zostały zakończone w dniu 23 maja.
Książki warte polecenia: Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych |Sygnały indyków
-
W skupie żywca drobiowego przeważały spadki cen
-
Sprawdź jak kształtują się ceny w skupie drobiu po korekcie
-
Branża drobiarska zagrożona możliwą obecnością Ukrainy w UE
-
Drób potaniał za wyjątkiem kaczek
-
Kolejne spadki cen w skupie drobiu
-
Większość monitorowanych gatunków drobiu staniała
-
Grypa ptaków. Polska uwolniona od choroby
-
Zmiana cen w skupie żywca drobiowego
-
Ile jaj rocznie zjada statystyczny Polak?
-
Salmonella w polskim drobiu? KRD-IG dementuje brytyjskie doniesienia
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 2/2024
-Żeby rozród działał dobrze
-Tucz świń w cyklu otwartym. Genetyka i zdrowie
-Okiem doradcy - bioasekuracja ASF
Hoduj z głową bydło 3/2024
-Dobra siara to podstawa
-Stres cieplny - rozród, żywienie, cielęta
-Kwasica żwacza w świetle najnowszych doniesień
-Metody diagnozowania ciąży
-
13-05-2024,10:15
Jak zadbać o zdrowie żwacza?
-
18-04-2024,9:05
Stres cieplny u bydła. Jakie są jego skutki?
-
17-04-2024,12:00
Aliplusowanie zbóż po francusku
-
17-04-2024,10:00
Jak wyżywić przyszłe pokolenia w zrównoważony sposób?
-
26-03-2024,14:30
O kwasicy bydła w Krakowie. Potężna dawka wiedzy
-
13-03-2024,9:30
Nagrodzone produkty Targów Ferma
-
18-02-2024,7:55
Hoduj z Głową Świnie nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
09-02-2024,11:10
Hoduj z Głową Bydło nr 1 w 2024 roku. Wideo
-
11-10-2023,8:05
Nowe wydanie Hoduj z Głową Świnie. Wideo
-
01-10-2023,11:30
Nowe wydanie Hoduj z Głową Bydło. Wideo
-
24-08-2023,9:10
Krajowy Dzień Kukurydzy Garzyn 2023
-
03-08-2023,15:50
"Hoduj z Głową Świnie". Co zawiera nowe wydanie?