Szczepienie drobiu przeciwko Salmonelli powoduje antybiotykooporność

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Katarzyna Czechowicz PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
06-06-2022,11:20 Aktualizacja: 06-06-2022,11:30
A A A

Wprowadzenie szczepień przeciwko bakteriom z rodzaju Salmonella przez hodowców drobiu, w połączeniu z powszechnym stosowaniem antybiotyków, doprowadziło do powstania szczepów, które są bardziej oporne na antybiotyki - informuje czasopismo "PLoS Genetics".

Bakteria Salmonella enterica jest częstą przyczyną zatruć pokarmowych u ludzi, przy czym źródłem infekcji jest przeważnie spożycie zakażonego drobiu lub produktów od niego pochodzących.

salmonella, kury nioski, zwalczanie salmonelli u kur niosek, bioasekuracja w gospodarstwach

Salmonella u kur niosek będzie dalej zwalczana

Wdrożenie krajowego programu zwalczania salmonelli u kur niosek w 2022 r. - zakłada projekt rozporządzenia ministra rolnictwa, który trafił do prac rządowych. Jego celem jest ograniczenie występowania tej bakterii u drobiu, a tym samym...

Brazylia jest największym światowym eksporterem mięsa drobiowego, więc zespół naukowców z Uniwersytetu w Sao Paulo postanowił sprawdzić, czy obecne w tym kraju szczepy Salmonelli przyczyniają się do przypadków zatruć pokarmowych w krajach, które importują tamtejszy drób.

Badacze porównali genomy 183 Salmonelli pobranych od kurcząt hodowanych w Brazylii oraz 357 genomów Salmonelli wyizolowanych od ludzi, drobiu domowego i importowanych brazylijskich produktów drobiowych w Wielkiej Brytanii. Dodatkowo przyjrzeli się ponad 1200 publicznie dostępnym genomom dwóch głównych typów Salmonelli, które występują w Brazylii, aby prześledzić ewolucję tych drobnoustrojów.

Okazało się, że na początku XXI wieku, czyli w tym samym czasie, w którym rozpoczęły się powszechne szczepienia drobiu przeciwko Salmonelli, na terenie Brazylii rozwinęły się zupełnie odrębne gałęzie dwóch wspomnianych wcześniej typów bakterii z tego rodzaju.

Oba charakteryzuje to, że posiadają geny, które czynią je odpornymi na trzy rodzaje antybiotyków. Jednak pomimo pojawienia się w kraju tych opornych bakterii, nie odnotowano statystycznie istotnego wzrostu zachorowań na salmonellozę u mieszkańców Wielkiej Brytanii oraz tamtejszego ptactwa domowego.

"Szczepienie brazylijskiego drobiu przeciwko Salmonelli, w połączeniu z powszechnym stosowaniem antybiotyków, przyczyniło się do wyraźnego wzrostu lekoopornych form Salmonelli, choć nie przełożyło się na większą liczbę zatruć pokarmowych w krajach importujących do siebie tutejszy drób" - piszą autorzy artykułu.

Jak dodają, analiza genomów, którą przeprowadzili, podkreśla potrzebę przyjęcia wspólnego, globalnego i interdyscyplinarnego podejścia na rzecz poprawy zdrowia ludzi, zwierząt i środowiska.
 



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA