Rosną ceny skupu brojlerów oraz mięsa drobiowego

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: KIPDiP, (em) | redakcja@agropolska.pl
14-06-2017,13:50 Aktualizacja: 14-06-2017,14:29
A A A

W Polsce - podobnie jak w większości krajów europejskich - zaczęły rosnąć ceny mięsa drobiowego i skupu brojlerów - wynika z monitoringu rynku prowadzonego przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz.

Eksperci izba przewidują, że średnia stawka skupu kurcząt rzeźnych w czerwcu wyniesie 3,38 zł, zaś w lipcu 3,46 zł. Wzrost cen drobiu w Polsce wynika przede wszystkim z sezonowości rynku.

drób, hodowla drobiu, ptasia grypa, codziennie przeglądy stad drobiu, główny lekarz weterynarii

Dokumentowanie stad drobiu jest obowiązkowe

Ptasia grypa jest w odwrocie, ale dokumentowanie codziennych przeglądów stad drobiu nadal jest obowiązkowe - przypomina ministerstwo rolnictwa. Wystarczy prowadzenie prostych notatek. Z wnioskiem o zmianę przepisów dotyczących...

Miesiące letnie od kilku lat są bowiem najlepszym okresem w roku dla producentów brojlerów. Trend wzrostowy wspiera u nas ponadto silny popyt w Europie, gdzie stawki systematycznie rosną od ponad dwóch miesięcy.

W dłuższej perspektywie (w ostatnim półroczu) średnio w UE za mięso drobiowe płaci się o około 5 procent więcej, ale podwyżki w niektórych państwach, jak na przykład w Wielkiej Brytanii, przekraczają  12 procent.

- Wzrosty cen w Europie, oprócz utrzymującego się na zadowalającym poziomie popytu, bazują także na korzystnym zbiegu okoliczności. Polega on na tym, że w ostatnich miesiącach o ponad 60 proc. wystrzeliły ceny drobiu w USA, a brazylijski real, mimo odwrócenia trendu wzmacniania się do euro, wciąż jest na relatywnie wysokim poziomie. Te fakty pogarszają opłacalność importu do Europy oraz poprawiają konkurencyjność europejskiej sprzedaży na rynki państw trzecich - mówi Mariusz Szymyślik, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

Brazylia i USA są największymi światowymi eksporterami drobiu, a ponadto ten pierwszy kraj ma największy udział w dostawach do Unii Europejskiej. Ekspert KIPDiP zauważa także, że niektóre z państw unijnych wznawiają już - zablokowane przez grypę ptaków - dostawy na niektóry rynki, co również powoduje, że zapotrzebowanie na drób rośnie.

Zmieniająca się sytuacja cenowa jest szczególnie ważna dla polskich producentów brojlerów, którzy po fatalnych warunkach rynkowych w kwietniu, w maju mogli liczyć jedynie na stabilizacje i niewielkie wzrosty cen.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA