Produkcja kurcząt brojlerów rośnie, a ich cena spada
Agra Europe poinformowała, że wzrost produkcji kurcząt brojlerów w krajach Unii Europejskiej przyczynił się do spadku cen żywca, za który w trzecim tygodniu listopada płacono średnio 182,6 euro.
Cena żywca w skali roku spadła o 1,3 proc. Jednocześnie cena brojlerów była poniżej średniej ceny z ostatnich pięciu lat.
Słabnący eksport mięsa drobiowego na rynki trzecie oraz wzrost produkcji drobiu w wielu krajach członkowskich ma duży wpływ na obecną sytuację tej branży.
Według prognoz Komisji Europejskiej do końca roku w UE zostanie wyprodukowane o 3,5 proc. więcej mięsa kurcząt brojlerów niż przed rokiem. Przewiduje się, że wzrost ten nieco wyhamuje w 2016 r., ale i tak będzie wyższy o prawie 2 proc. w skali roku.
Polska umacnia swoją pozycję jako lider produkcji kurcząt brojlerów w UE. Agra Europe prognozuje, że do końca 2015 r. produkcja kurcząt brojlerów wzrośnie o 11 proc., a w 2016 r. o 5 proc.
Sektor ten prężnie rozwija się także w Hiszpanii i Francji, gdzie do końca roku produkcja powinna wzrosnąć odpowiednio o 4,5 i 3 proc. Niewielki wzrost produkcji (o 1 proc.) obserwuje się w Wielkiej Brytanii, Holandii i Włoszech.