Sprawdź, jak kształtują się ceny w krajowym skupie bydła

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
25-11-2022,11:40 Aktualizacja: 25-11-2022,12:44
A A A
Średnia cena bydła ogółem w trzecim tygodniu listopada nieznacznie wzrosła. Jednocześnie w poszczególnych monitorowanych kategoriach bydła odnotowano spadki. 
 
Cena bydła w Polsce w dniach 14-20 listopada wzrosła zaledwie o 0,1% do wartości 11,06 zł za kilogram wagi żywej. Tym samym producenci uzyskiwali o 1,4% więcej niż przed miesiącem oraz o 19,3% niż przed rokiem.
 
Bydło w kategorii wiekowej 8-12 miesięcy w tym czasie potaniało aż o 6,3% do wartości 11,14 zł za kg. Było to o 4,7% mniej niż przed miesiącem oraz o 10,4% więcej niż przed rokiem. 
 
produkcja serów, twarogów, serników, przetwory mleczne, mleko, bydło mleczne,

Produkcja serów w Polsce rośnie

Polska na przełomie ostatnich lat znacząco zwiększyła produkcję serów i twarogów. W 2020 r. nasz kraj wyprodukował łącznie 960 tys. ton serów i tym samym uplasował się na piątym miejscu.   Według danych Krajowego Ośrodka...
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, dostawcy za bydło w kategorii wiekowej 12-24 miesiące uzyskiwali średnio 11,87 zł za kg. Notowania te były o 0,7% niższe niż przed tygodniem oraz o 0,7% wyższe niż przed miesiącem, a także o 14% niż przed rokiem.
 
Dostawcy za byki w kategorii wiekowej powyżej 24 miesięcy uzyskiwali średnio 11,88 zł za kg. Cena ta była o 0,4% niższa niż przed tygodniem i o 1,5% wyższa niż przed miesiącem. Byki te były jednocześnie o 14,7% droższe niż przed rokiem. 
 
Producenci za krowy uzyskiwali średnio 9,41 zł za kg, czyli o 0,2% mniej niż przed tygodniem. Cena ta była jednocześnie o 0,3% niższa niż przed miesiącem, a także o 25% wyższa niż przed rokiem. 
 
Jałówki powyżej 12 miesięcy kosztowały średnio 11,54 zł za kg wagi żywej. Były one o 0,4% tańsze niż przed tygodniem oraz o 0,8% droższe niż przed miesiącem, a także o 19,3% niż przed rokiem. 
 
Producenci za byczki w wieku od 8 do 4 tygodni w typie mlecznym otrzymywali średnio 784 zł za sztukę, a za byczki w typie mięsnym 1083 zł. Cena byczków mlecznych była o 2,4% wyższa niż przed tygodniem, a mięsnych o 3,4% niższa.
 
W tym czasie średnia cena sprzedaży ćwierci z buhajków do 2 lat wynosiła 21,58 zł za kg, a ćwierci z krów rzeźnych 18,38 zł za kg. 
 

Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło"  ZAPRENUMERUJ

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA