Choroba niebieskiego języka – stada bydła nie będą wybijane!

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
16-12-2024,16:40 Aktualizacja: 16-12-2024,16:31
A A A

Główny lekarz weterynarii stanowczo dementuje pojawiające się w mediach nieprawdziwe i wprowadzające w błąd informacje dotyczące choroby niebieskiego języka.

Hodowcy są wprowadzani w błąd w szczególności w odniesieniu do konieczności uśmiercania zwierząt w gospodarstwach, w których stwierdzono chorobę.

Zakażenie wirusem choroby niebieskiego języka (BTV) zgodnie z prawodawstwem UE, zalicza się do kategorii chorób C+D+E.

Wynika to z kategoryzacji chorób opisanej w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2018/1882, które obowiązuje od 21 kwietnia 2021 r.

choroba niebieskiego języka, bydło mleczne, bydło mięsne, BTV-3, mięso, mleko, żywiec wołowy

Choroba niebieskiego języka to potężny cios dla polskiej hodowli bydła

Zwierzęta hodowlane, zarówno bydło mięsne, jak i mleczne, nie może być przemieszczane w całym obszarze zagrożonym wokół ogniska choroby niebieskiego języka. Inspekcja Weterynaryjna potwierdziła 2 ogniska choroby niebieskiego języka w...

"Taka kategoryzacja choroby oznacza, że w przypadku jej wykrycia w gospodarstwie nie wprowadza się natychmiastowych środków likwidacji choroby, jak ma to miejsce w odniesieniu do chorób kategorii A, np. przy afrykańskim pomorze świń (ASF)" czytamy w komunikacie głównego lekarza weterynarii.

W gospodarstwach objętych zakażeniem, co do zasady, nie wdraża się uśmiercania ani zwierząt zakażonych, ani tym bardziej wszystkich zwierząt.

Wyjątkiem od tej reguły jest sytuacja, w której zwierzę z ciężkim przebiegiem choroby nie reaguje na wdrożone leczenie objawowe.

W takich przypadkach humanitarnym postępowaniem jest uśmiercenie zwierzęcia w celu skrócenia jego cierpienia.

Wirusa BTV roznoszą komary

Do zakażenia BTV dochodzi w wyniku ukąszenia zwierzęcia przez zakażone komary z rodzaju kuczmany (Culicoides). Komary te zakażają się pijąc krew zwierząt będących w okresie wiremii.

Wirus nie jest przenoszony przez produkty pochodzenia zwierzęcego, np. mleko czy mięso.

Mięso, mleko, skóry, wełna oraz inne produkty pochodzące od przeżuwaczy nie stanowią zagrożenia dla ludzi, oraz dla zwierząt.

Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" 

Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)



 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA