Aminokwasy ważniejsze od białka
Jednym z głównych czynników wpływających na opłacalność produkcji mleka jest żywienie. Jednak udział kosztu żywienia w ogólnych kosztach może być bardzo różny i wahać się od 45 do nawet 70 procent. Na konferencji przedstawiono również sposoby żywienia krów mlecznych dawkami bez udziału soi. Omówiono proces ekspandowania, jako metody podnoszenia wartości pokarmowej białka dla krów, a także przedstawiono produkty Silveco będące przykładem zastosowania nanotechnologii w żywieniu bydła.
Na zakończenie konferencji w Pawłowicach została także przeprowadzona dyskusja nad zagadnieniem: "Jak się lepiej organizować w trudnej ekonomicznej sytuacji procentów mleka". Poruszono w niej problem tzw. mleka przerzutowego, za które są gotowe płacić więcej niektóre mleczarnie - więcej niż swoim stałym klientom lub członkom spółdzielni. Dyskutowano również o GMO, zdrowym odżywianiu i zmianach w oczekiwaniach konsumentów produktów mlecznych od przemysłu spożywczego.
Książki warte polecenia: "Choroby bydła" | "Sygnały żywienia