Produkty rolno-spożywcze pod lupą jednej inspekcji
Ujednolicenie, usprawnienie i zwiększenie efektywności kontroli jakości artykułów rolno-spożywczych ma zapewnić powierzenie wszystkich kompetencji w tym obszarze Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS).
Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw, przedłożony przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi.
Polska żywność jest wysokiej jakości i bezpieczna. To dobro narodowe
"Nadzór nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych będzie przejrzysty i skonsolidowany. Nowe rozwiązanie jest korzystne dla konsumentów, bo przyczyni się do lepszego nadzoru nad jakością żywności oraz skuteczniejszego eliminowania nieuczciwych praktyk w handlu nią (np. fałszowania żywności)" - podaje Centrum Informacyjne Rządu (CIR).
Obecnie jakość handlowa żywności jest kontrolowana przez dwa organy w zależności od etapu obrotu: w produkcji i na granicy - przez IJHARS, w obrocie detalicznym - przez Inspekcję Handlową (IH).
IJHARS podlega ponadto ministrowi rolnictwa, zaś IH prezesowi Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. To w ocenie rządu może stwarzać problemy z natychmiastową reakcją na pojawiające się zagrożenia interesów konsumentów, wynikające np. z naruszenia przepisów dotyczących ich informowania o składzie kupowanych produktów spożywczych.
"Przykładowo, podanie nieprawdziwej informacji na etykiecie - napisano, że produkt zawiera masło, a faktycznie zawiera margarynę - jest oszustwem wobec klienta, który zapłaci drożej za produkt gorszy jakościowo niż to wynika z etykiety" - wskazuje CIR.
Widmo brexitu napędza apetyt na polską żywność
Gdy znowelizowane przepisy wejdą w życie (ma to nastąpić 1 stycznia 2020 r.), IJHARS będzie odpowiedzialna za kontrolę jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych na wszystkich etapach obrotu (produkcji, przetwarzania, dystrybucji).
"W praktyce IJHARS nadal będzie zajmować się kontrolą jakości handlowej produktów rolno-spożywczych np. u producenta czy na giełdach żywności prowadzących sprzedaż hurtową. Ale jednocześnie przejmie zadania IH związane z nadzorem nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych w obrocie detalicznym (np. w sklepach i na bazarach) oraz kontrolę żywności w placówkach gastronomicznych (np. w restauracjach) i działalności cateringowej" - precyzuje rządowe centrum.
Zmiany mają umożliwiać szybsze reagowanie na pojawiające się na rynku nieprawidłowości, a w rezultacie przyczynić się do wyeliminowania produktów niespełniających wskazanych na etykietach standardów jakościowych.
Dodatkowo nowe przepisy wzmacniają rolę nadzorczej głównego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych wobec wojewódzkich inspektorów IJHARS. Będzie on mógł nadzorować działalność wojewódzkich inspektorów oraz wydawać im wytyczne i polecenia.
"Będzie także mógł wystąpić do wojewody o odwołanie wojewódzkiego inspektora IJHARS, jeśli stwierdzi, że jego działanie zagraża prawidłowemu wykonywaniu zadań przez wojewódzki inspektorat" - podaje CIR.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś