Eliminacje okręgowe XLII edycji OWiUR w Kijanach
156 uczniów wystartowało w eliminacjach okręgowych XLII edycji Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w Kijanach (pow. łęczyński, woj. lubelskie). Olimpijczycy zmagali się w siedmiu blokach tematycznych: mechanizacja rolnictwa, produkcja roślinna, produkcja zwierzęca, weterynaria, gastronomia, technologia żywności oraz architektura krajobrazu.
Uczniowie do Kijan przyjechali ze szkół w województwie lubelskim i podkarpackim, a startujący w bloku weterynaria także z województwa małopolskiego i śląskiego.
Eliminacje okręgowe XLII edycji OWiUR w Olsztynie
Z każdego bloku do eliminacji centralnych zakwalifikowały się dwie lub cztery osoby (w zależności od ilości osób, które w danym bloku przystąpiły do eliminacji), mając największą liczbę punktów.
Blok mechanizacja rolnictwa:
1. Kamil Samojluk (ZS CKR w Korolówce Osadzie)
2. Hubert Socha (ZS CKR w Różańcu)
3. Damian Piechota (ZST w Leżajsku)
4. Konrad Szabała (ZSR w Kijanach)
Blok produkcja roślinna:
1. Stanisław Moskowicz (ZS CKR w Potoczku)
2. Aleksander Duma (ZS CKR w Rzemieniu)
Testy z etapu okręgowego XLII edycji OWiUR
Blok produkcja zwierzęca:
1. Anna Pułapa (ZS CKR w Okszowie)
2. Gabriela Kiwak (ZS CKR w Rzemieniu)
Blok weterynaria:
1. Julia Borkowska (ZS Techniczno-Weterynaryjnych w Trzcianie)
2. Patrycja Piwowar (ZS RCKU w Czernichowie)
3. Patrycja Rzeszutek (ZS Licealnych i Technicznych w Jarosławiu)
4. Julia Sworszt (ZS Techniczno-weterynaryjnych w Trzcianie)
Blok gastronomia:
1. Paulina Żarnowska (ZS nr 5 w Lublinie)
2. Urszula Sadowska (ZS Gastronomicznych i Hotelarskich w Chełmie)
3. Karolina Trybulec (ZS CKR w Rzemieniu)
4. Ewelina Warchoł (ZS w Czudcu)
Blok technologia żywności:
1. Katarzyna Zapart (ZS Ponadgimnazjalnych w Nawojowej)
2. Magdalena Skomorowska (ZS nr 5 w Lublinie)
3. Karolina Budyń (ZS w Czudcu)
4. Wirginia Iżykowska (ZS Ogólnokształcących i Zawodowych w Ciężkowicach)
Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród w Karolewie [DUŻO ZDJĘĆ]
Blok architektura krajobrazu:
1. Izabela Michalska (ZS CKR w Sandomierzu)
2. Kinga Pruchnik (ZS w Brzostku)
Najwięcej punktów (114) spośród wszystkich olimpijczyków w Kijanach, zdobyła Paulina Żarnowska z Zespołu Szkół nr 5 w Lublinie, startująca w bloku gastronomia, a najlepszą szkołą okazał się Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Rzemieniu (woj. podkarpackie), którego uczniowie zdobyli łącznie najwięcej punktów.
- Gotowanie jest moją pasją i bardzo lubię przedmioty zawodowe - mówiła Paulina Żarnowska. - Teraz jestem w 3 klasie technikum gastronomicznego. Dotychczas chciałam studiować technologię gastronomiczną na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie, ale ostatnio zastanawiam się nad wyborem innego kierunku. Niedawno na UP otwarto kierunek sztuka kulinarna i być może zdecyduję się właśnie na ten - podkreśliła.
Jakie potrawy Paulina lubi najbardziej przygotowywać? - Zdecydowanie desery, bo jest wiele możliwości mieszania smaków i kolorów. W kuchni można się świetnie bawić - przekonywała z uśmiechem zdobywczyni 114 punktów.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś