Sokołów finalizuje przejęcie Grupy Mięsnej Gzella

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Łukasz Pawłowski PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
05-06-2018,12:55 Aktualizacja: 05-06-2018,13:03
A A A

Grupa Sokołów, ogłosiła sfinalizowanie transakcji połączenia z Grupą Mięsną Gzella - producenta wędlin z Borów Tucholskich - poinformował Sokołów. W marcu 2018 r. uzyskał zgodę Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów na to przejęcie.

Sokołów poinformował w komunikacie, że potencjał produkcyjny zakładu Gzella to ponad 6 tys. ton mięsa miesięcznie. To także zaplecze logistyczne i sieć delikatesów mięsnych. Zakład zlokalizowany w miejscowości Osie w Borach Tucholskich jest ósmym produkcyjnym Grupy Sokołów.

Smithfield Foods,  Pini Polonia, UOKiK, komisja europejska, ubój trzody chlewnej, produkcja mięsa

UOKiK bada przejęcie firmy na rynku przetwórstwa mięsa

UOKiK skierował do drugiego etapu postępowanie w sprawie przejęcia przez Smithfield Foods kontroli nad PiniPolonia. Obaj przedsiębiorcy działają na rynku produkcji i przetwórstwa mięsa. UOKiK dodaje, że tej sprawie konieczne jest...

Dzięki przejęciu Gzelli do 38 centrów dystrybucji Sokołowa i 48 sklepów własnych, dołączy ponad 200 sklepów działających obecnie pod marką Delikatesy Mięsne Gzella.

Grupa Sokołów zatrudnia ponad 7 tys. pracowników. Produkcja sprzedana w 2017 r. z siedmiu zakładów produkcyjnych oraz trzech spółek zależnych wyniosła 3 mld 667,7 mln zł.

Na tę wartość składa się 331 tys. ton mięsa i wyrobów mięsnych, z czego 73 proc. (242 tys. ton) sprzedano na rynku krajowym, a 27 proc. (89 tys. ton) stanowił eksport.

Import wyniósł 6 proc. (21 tys. ton).
 

Poleć
Udostępnij