Sokołów finalizuje przejęcie Grupy Mięsnej Gzella
Grupa Sokołów, ogłosiła sfinalizowanie transakcji połączenia z Grupą Mięsną Gzella - producenta wędlin z Borów Tucholskich - poinformował Sokołów. W marcu 2018 r. uzyskał zgodę Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów na to przejęcie.
Sokołów poinformował w komunikacie, że potencjał produkcyjny zakładu Gzella to ponad 6 tys. ton mięsa miesięcznie. To także zaplecze logistyczne i sieć delikatesów mięsnych. Zakład zlokalizowany w miejscowości Osie w Borach Tucholskich jest ósmym produkcyjnym Grupy Sokołów.

UOKiK bada przejęcie firmy na rynku przetwórstwa mięsa
Dzięki przejęciu Gzelli do 38 centrów dystrybucji Sokołowa i 48 sklepów własnych, dołączy ponad 200 sklepów działających obecnie pod marką Delikatesy Mięsne Gzella.
Grupa Sokołów zatrudnia ponad 7 tys. pracowników. Produkcja sprzedana w 2017 r. z siedmiu zakładów produkcyjnych oraz trzech spółek zależnych wyniosła 3 mld 667,7 mln zł.
Na tę wartość składa się 331 tys. ton mięsa i wyrobów mięsnych, z czego 73 proc. (242 tys. ton) sprzedano na rynku krajowym, a 27 proc. (89 tys. ton) stanowił eksport.
Import wyniósł 6 proc. (21 tys. ton).
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś