Soja: stawiają na Maję
Maja to najnowsza odmian soi z hodowli spółki Agroyoumis wpisana do krajowego rejestru w 2017 roku. Rolników zachęcano do zainteresowania się tą odmianą podczas ostatnich Centralnych Targów Rolniczych w Nadarzynie.
Odmiana Maja rekomendowana jest do uprawy w centralnej, południowej, południowo-zachodniej i południowo-wschodniej części kraju.
Liderzy w soi
Maja jest odmianą wczesną. Odznacza się samokończącym typem wzrostu. Pokrój roślin wyprostowany. Owłosienie brązowe, podobnie zabarwienie strąka. Wysokość roślin 80-115 cm.
Pierwszy strąk jest osadzony na wysokości 12-16 cm. Cechą charakterystyczna odmiany jest koncentracja plonu w górnej części rośliny oraz wysoka zawartość białka w nasionach (41-44 proc.). Masa 1000 nasion 180-240 g.
Zawartość tłuszczu w nasionach wynosi 20-24 proc. Potencjał plonowania wg hodowcy tej odmiany sięga 40 dt/ha. Nasiona mają kształt owalny i żółtą okrywę nasienną.
Hodowca zwraca uwagę, że odmiana ta wymaga dostatecznej ilości wilgoci w glebie oraz sumy temperatur efektywnych 2200°C.
Obecnie do krajowego rejestru wpisanych jest dwanaście odmian soi: Abelina, Aldana, Aligator, Augusta, Erica, GL Melanie, Madlen, Maja, Mavka, Paradis, Petrina i Sculptor.
- Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz