Ruszyła rekrutacja na najstarszym Wydziale Rolnictwa i Ekologii
7 czerwca rozpoczęła się elektroniczna rejestracja kandydatów na studia na rok akademicki 2022/2023 w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, w tym na kierunek Rolnictwo na Wydziale Rolnictwa i Ekologii.
Rejestracja na studia odbywa się za pośrednictwem systemu Internetowej Rekrutacji Kandydatów (https://rekrutacja.sggw.edu.pl/pl/). Pierwsza tura rekrutacji zakończy się 8 lipca. Druga tura ruszy 29 lipca i potrwa do 1 sierpnia, trzecia tura – rozpocznie się 5 sierpnia i potrwa do 12 września.
WRiE będzie mocniej współpracował z PROCAMEM
Początki Wydziału Rolnictwa i Ekologii sięgają 1906 r. Obecnie prowadzi kształcenie na trzech kierunkach: Rolnictwo, Inżyniera ekologiczna oraz Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności. Na tym ostatnim kierunku mają być po raz pierwsze uruchomione studia w języku polskim, bo od kilku lat prowadzone są w języku angielskim.
Rolnictwo to studia przyrodniczo-techniczne, których program obejmuje podstawowe dyscypliny przyrodnicze: biologię, chemię, wiedzę o środowisku oraz wiedzę zawodową z zakresu produkcji roślinnej i zwierzęcej, ekonomiki i organizacji gospodarstw, rynków produktów rolniczych i zastosowań informatyki w rolnictwie. Absolwenci rolnictwa są ekspertami w dziedzinie technologii produkcji rolniczej. Mają kompetencje i umiejętności do samodzielnego prowadzenia gospodarstwa rolnego, są przygotowani do pracy w administracji rządowej i samorządowej, jednostkach certyfikujących gospodarstwa ekologiczne, inspekcji ochrony środowiska czy firmach handlowo-usługowych zajmujących się sprzedażą nasion, nawozów i środków ochrony roślin, a także w mediach.
WRiE SGGW będzie współpracował ze spółką SatAgro
Inżyniera ekologiczna - kierunek łączy elementy studiów przyrodniczych i technicznych. Studenci zdobywają specjalistyczną wiedzę w zakresie oceny technik i technologii stosowanych w gospodarce rolnej oraz leśnej. Potrafią określać wpływ inwestycji infrastrukturalno-przemysłowych na środowisko. Poznają też zasady przyrodnicze, administracyjne i prawne produkcji energii ze źródeł odnawialnych i tradycyjnych. Absolwenci są przygotowani do pracy w administracji rządowej i samorządowej, instytutach naukowych, parkach narodowych i krajobrazowych, organach inspekcji ochrony środowiska oraz organizacjach pozarządowych.
Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności - studia pozwalają uzyskać wykształcenie w najbardziej obecnie pożądanych dziedzinach, jakimi są ekologiczna produkcja roślinna i jakość żywności. Studia prowadzone są w dwóch wariantach - w języku polskim lub angielskim (na każdy odbywa się oddzielna rekrutacja). Studenci nie tylko zdobywają specjalistyczną wiedzę, lecz także uczą się rozwiązywać konkretne problemy. Zajęcia prowadzone są m.in. przez specjalistów z zagranicy, z wykorzystaniem innowacyjnych metod przygotowujących ich do przyszłej pracy.
Program studiów opracowano zgodnie z oczekiwaniami potencjalnych pracodawców z branży produkcji żywności ekologicznej. Przed studentami kończącymi ten kierunek otwierają się szerokie perspektywy zawodowe. Absolwenci znajdują zatrudnienie w gospodarstwach ekologicznych, zakładach przetwórstwa żywności ekologicznej, w handlu krajowym i międzynarodowym, ośrodkach certyfikujących i jednostkach kontroli żywności.
- Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz