RumenSmart poprawia ilość tłuszczu w mleku
Firma Adisseo w połowie marca wprowadziła do swojej oferty w Europie RumenSmartTM. Uzupełnia on gamę linii SmartlineTM dedykowaną poprawie wydajności mlecznej krów oraz składu tego surowca.
RumenSmartTM jest to sól wapnia hydroksyanalogu metioniny, która ma pozytywny wpływ na ilość tłuszczu w mleku. Działa na populację drobnoustrojów w żwaczu korygując negatywny wpływ dawki na syntezę kwasów tłuszczowych.
Adisseo informuje, że potwierdziło skuteczność RumenSmartTM w licznych próbach terenowych. W zależności od stosowanej ilości produktu zawartość tłuszczu wzrosła od 0,2 do 0,5%.
Ceny mleka zmaleją? GDT ponownie na minusie
Pierwsze efekty są widoczne po minimum dwóch tygodniach, a maksymalne uzyskuje się w drugim miesiącu stosowania.
Dodatek RumenSmartTM nie wymaga zmiany składu dawki pokarmowej, jednak konieczne jest przyjrzenie się dwóm aspektom.
W przypadku ryzyka kwasicy żwacza skuteczność produktu może być mniejsza, choć jak podkreśla firma, nie zawsze tak się dzieje.
Kolejny to poziom nienasyconych kwasów tłuszczowych (NKT) w dawce. Im jest on wyższy, tym większe ryzyko spadku tłuszczu w mleku.
Adisseo podkreśla, że włączenie do żywienia RumenSmartTM pozwala stosować inne surowce bogate w NKT lub wyższe poziomy niektórych dotychczas używanych komponentów, co może wpłynąć na obniżenie kosztów żywienia.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)