RumenSmart poprawia ilość tłuszczu w mleku

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
27-05-2022,11:35 Aktualizacja: 27-05-2022,11:35
A A A

Firma Adisseo w połowie marca wprowadziła do swojej oferty w Europie RumenSmartTM. Uzupełnia on gamę linii SmartlineTM dedykowaną poprawie wydajności mlecznej krów oraz składu tego surowca.

RumenSmartTM jest to sól wapnia hydroksyanalogu metioniny, która ma pozytywny wpływ na ilość tłuszczu w mleku. Działa na populację drobnoustrojów w żwaczu korygując negatywny wpływ dawki na syntezę kwasów tłuszczowych.

Adisseo informuje, że potwierdziło skuteczność RumenSmartTM w licznych próbach terenowych. W zależności od stosowanej ilości produktu zawartość tłuszczu wzrosła od 0,2 do 0,5%.

Global Dairy Trade, GDT, PFHBiPM, pełne mleko w proszku, mleko, cena mleka, laktoza, masło, serwatka, maślanka, tłuszcz

Ceny mleka zmaleją? GDT ponownie na minusie

Cena mleka w Polsce oraz Unii Europejskiej jest rekordowo wysoka. Jednak na giełdzie Global Dairy Trade już po raz piąty odnotowano spadek. Notowania na GDT spadły po raz piąty z rzędu Największe spadki odnotowało pełne mleko w proszku i masło...

Pierwsze efekty są widoczne po minimum dwóch tygodniach, a maksymalne uzyskuje się w drugim miesiącu stosowania.

Dodatek RumenSmartTM nie wymaga zmiany składu dawki pokarmowej, jednak konieczne jest przyjrzenie się dwóm aspektom.

W przypadku ryzyka kwasicy żwacza skuteczność produktu może być mniejsza, choć jak podkreśla firma, nie zawsze tak się dzieje.

Kolejny to poziom nienasyconych kwasów tłuszczowych (NKT) w dawce. Im jest on wyższy, tym większe ryzyko spadku tłuszczu w mleku.

Adisseo podkreśla, że włączenie do żywienia RumenSmartTM pozwala stosować inne surowce bogate w NKT lub wyższe poziomy niektórych dotychczas używanych komponentów, co może wpłynąć na obniżenie kosztów żywienia.

Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło"  ZAPRENUMERUJ

 

 

Poleć
Udostępnij