Firma Over Group podczas Targów Ferma została nagrodzona za preparat ograniczający stres cieplny u krów. Produkt korzystnie wpływa na układ odpornościowy, utrzymanie fizjologicznej temperatury ciała oraz gospodarkę wodno-elektrolitową.
Podczas Targów Ferma tradycyjnie jak co roku można było zobaczyć produkty nagrodzone Złotymi Medalami oraz wyróżnione znakiem "Nowość". Ta pierwsza nagroda trafiła do firmy Over Group za mineralną mieszankę paszową uzupełniającą Over StesStop ograniczającą efekty stresu cieplnego.
Podczas Targów Ferma tradycyjnie jak co roku można było zobaczyć produkty nagrodzone Złotymi Medalami oraz wyróżnione znakiem "Nowość". Obie nagrody trafiły do firmy GEA Farm Technologies za system czyszczenia i dezynfekcji...
Stres cieplny u krów prowadzi do zmniejszenie pobrania suchej masy i ograniczenia produkcji mleka. Wysokie temperatury powodują również upośledzenie funkcjonowania układu odpornościowego, skutkiem czego jest wzrost częstotliwość zachorowań na infekcje dróg rodnych, wymienia oraz na choroby metaboliczne.
Podczas upałów u krów pogarsza się płodność, skuteczność inseminacji spada, skraca się czas trwania rui, a jej objawy są mniej widoczne. Prowadzi to do wydłużenia okresu międzywycieleniowego, obniżenia wskaźnika zacieleń, a także brakowania zwierząt z powodu niepłodności.
Over StresStop to mineralna mieszanka paszowa uzupełniająca, która ogranicza negatywne skutki stresu cieplnego. Dodatkowo zabezpiecza przed chorobami metabolicznymi typowymi dla okresu, w którym występują wysokie temperatury.
Produkt korzystnie wpływa na układ odpornościowy, utrzymanie fizjologicznej temperatury ciała oraz gospodarkę wodno-elektrolitową.
W jego składzie znajduje się witamina C, która jak podaje producent jest najważniejszym antyoksydantem, przeciwdziała stresowi oksydacyjnemu, zwiększa odporność na stres cieplny, wpływa na wzrost aktywności witamin: E, D3, B12, B7 oraz przyspiesza rekonwalescencję po przebytych chorobach bakteryjnych, wirusowych, zapaleniach wymienia i chorobach metabolicznych.
Problemy z ketozą zazwyczaj występują w krótkim okresie po wycieleniu krów i są związane z ujemnym bilansem energetycznym. Schorzenie to częściej dotyka krów zbytnio otłuszczonych oraz jest wykrywane w mniejszych stadach....
Capsicum annuum stanowi źródło kapsaicyny, dzięki której następuje zwiększenie pobrania paszy, wydzielania enzymów oraz śliny będącej naturalnym buforem. Dodatkowo składnik ten poprawia metabolizm oraz wspiera prawidłowe funkcjonowanie wątroby.
Nasiona kozieradki również przeciwdziałają stresowi antyoksydacyjnemu, zwiększają pobranie paszy, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego oraz działają przeciwzapalnie i przeciwdrobnoustrojowo.
Kora wierzby białej działa przeciwgorączkowo, przeciwbakteryjnie, przeciwbólowo i przeciwzapalnie.
Chlorek sodu oraz chlorek potasu odpowiadają za utrzymanie równowagi gospodarki wodno-elektrolitowej, zapobiegają odwodnieniu oraz wspomagają pracę układu nerwowego, mięśniowego i krwionośnego.
Węglan wapnia będący substancją buforującą, stabilizuje pH żwacza i stymuluje rozwój korzystnej flory bakteryjnej. Dodatkowo stanowi źródło łatwo przyswajalnego wapnia. Jednocześnie wpływa na poprawę wydajności mlecznej oraz wskaźników rozrodu.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ