Krajowa Spółka Cukrowa zakończyła kampanię cukrowniczą 2018/2019

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (zl) | redakcja@agropolska.pl
21-01-2019,15:45 Aktualizacja: 21-01-2019,15:59
A A A

Krajowa Spółka Cukrowa zakończyła kampanię cukrowniczą 2018/2019, produkując rekordową ilość cukru - ponad 910 tys. ton. W kampanii pracowało 7 cukrowni - poinformowała PAP rzecznik KSC Eliza Panek.

Kampanię rozpoczęto 12 września 2018 r. w cukrowniach w Dobrzelinie i Werbkowicach, a zakończono 16 stycznia 2019 r. w Cukrowni Nakło. Średni czas kampanii wyniósł 110 dni. Wzięło w niej udział siedem oddziałów Krajowej Spółki Cukrowej, czyli cukrownie: Dobrzelin, Kluczewo, Krasnystaw, Kruszwica, Malbork, Nakło oraz Werbkowice.

We wszystkich siedmiu cukrowniach spółka skupiła prawie 6 milionów ton buraków cukrowych i wyprodukowała łącznie ponad 910 tys. ton cukru. Jest to najlepszy wynik w historii firmy.

W 2018 r. buraki cukrowe uprawiane były na areale ponad 100 tys. hektarów, przez 15,5 tys. plantatorów.

ABW, UOKiK, cukier, cena cukru, KSC, Jarosław Sachajko, zawiadomienie

Cukier tańszy niż woda. Zawiadomienie do ABW i UOKiK

Szef sejmowej komisji rolnictwa Jarosław Sachajko (Kukiz'15) składa zawiadomienie do ABW i UOKiK ws. sprzedaży w Polsce cukru poniżej kosztów produkcji przez zachodnie cukrownie. Według posła Kukiz'15, to celowe działanie zachodnich...

Rzeczniczka zaznaczyła, że kampania cukrownicza w 2018 r. była jedną z trudniejszych w ostatnich latach. Złożyło się na to kilka czynników, a szczególnie duży wpływ miały warunki atmosferyczne. Susza, która wystąpiła w okresie wiosenno-letnim, spowodowała, że w wielu rejonach kontraktacyjnych miało miejsce znaczne obniżenie plonowania buraków.

Plon rozliczeniowy dla KSC S.A. wynosi średnio 59,9 ton/ha i jest zróżnicowany regionalnie (od około 53 t/ha w Kluczewie do około 75 t/ha w Malborku). Średnia dla KSC S.A. zawartość cukru w burakach wynosi 17,4 proc. i jest wyższa o około 1,3 proc. w stosunku do roku ubiegłego.

Krajowa Spółka Cukrowa S.A. (KSC S.A.) jest największym w Polsce i ósmym co do wielkości producentem cukru w Europie. W skład koncernu wchodzi 7 cukrowni zlokalizowanych na terenie pięciu województw oraz zakład przetwórstwa owocowo-warzywnego „Polskie Przetwory” z siedzibą we Włocławku.

Budowana przez lata Grupa Kapitałowa Krajowej Spółki Cukrowej S.A. działa dzisiaj w pięciu sektorach rynku rolno-spożywczego. Podstawowym sektorem Grupy pozostaje przemysł cukrowniczy. Cztery kolejne to przemysł cukierniczy, przemysł przetwórstwa owocowo-warzywnego, przemysł zbożowo-młynarski oraz przemysł ziemniaczany. Do Grupy Kapitałowej KSC S.A. należą dzisiaj poza KSC S.A. cztery produkcyjne spółki zależne: Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie „PZZ” w Stoisławiu S.A., Fabryka Cukierków „Pszczółka”, Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno, cukrownia „Moldova Zahăr” w Mołdawii.

Poleć
Udostępnij