De Heus uzyskał certyfikat zgodności ze standardem VLOG dla dwóch wytwórni pasz, w Grodzisku Wielkopolskim i w Łomży. Potwierdza on wyeliminowanie z produkcji wszystkich składników, które mogą posiadać modyfikacje genetyczne GMO.
Firma De Heus uzyskała certyfikat zgodności ze standardem VLOG dla dwóch wytwórni pasz, w Grodzisku Wielkopolskim i w Łomży. Certyfikat potwierdza wyeliminowanie z produkcji wszystkich składników, które mogą posiadać modyfikacje genetyczne.
Międzynarodowy certyfikat VLOG to gwarancja, że dany produkt jest wolny od organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO) oraz nie zawiera dodatków paszowych wyprodukowanych z ich pomocą.
Za certyfikat odpowiada Niemieckie Stowarzyszenie Żywności bez Inżynierii Genetycznej (German Association Food without Genetic Engineering). Organizacja ta od kilku lat wyznacza standard kontroli non GMO w łańcuchu produkcji żywności.
Firma Agrostemma z Urzejowic (woj. podkarpackie) zaprosiła swoich klientów na szkolenie do Przeworska. Przyjechali rolnicy uprawiający nie tylko zboża, kukurydzę czy rzepak, ale także rośliny bobowate i warzywa. Tomasz Chochorowski...
Proces weryfikacji w firmie De Heus objął łańcuch dostaw w zakresie pozyskiwania surowców, wytwarzania i dostaw mieszanek paszowych. Certyfikacja VLOG stanowi gwarancję wyeliminowania z procesu produkcji wszystkich składników, które mogą posiadać modyfikacje genetyczne.
Jak skomentował Krzysztof Adamczyk, kierownik produktu ds. bydła De Heus uzyskanie certyfikatu zgodności ze standardem VLOG ma dla firmy istotne znaczenie.
- Priorytetem w De Heus jest bowiem dbałość o najwyższy standard produkcji na wszystkich jej etapach, a także o bezpieczeństwo, wysoką jakość wyrobów oraz odpowiadanie na potrzeby rynku, dlatego też ubiegaliśmy się o certyfikat VLOG - dodał Krzysztof Adamczyk.
Uzyskanie certyfikatu oznacza m.in. zapewnienie prawidłowych procesów związanych z kontrolą dostawców i surowców, dotyczących zanieczyszczeń GMO, zaawansowane szkolenia pracownicze, zapewnienie odpowiednich zapasów i prawidłowej identyfikowalności produktów, gwarancję rzetelnej dokumentacji oraz właściwych analiz laboratoryjnych surowców oraz produktów końcowych.
W ostatnim czasie oczekiwania rynkowe na świecie w zakresie żywności modyfikowanej genetycznie stają się coraz bardziej klarowne, a certyfikacja jest powszechnie stosowana i wymagana przez większość sieci handlowych oraz producentów pasz oraz żywności w Polsce i za granicą.
Certyfikat ten obejmuje zarówno produkcję pasz jak i mleka, mięsa, jaj, miodu oraz owoców.
Firma De Heus rozpoczęła pierwszy proces certyfikacji VLOG w 2018 r. i zdobyła go dla wytwórni premiksów w Łęczycy. De Heus posiada również inne certyfikaty, a wśród nich między innymi QS, FamiQS oraz ISO 22000.